Bandyprofilens comeback efter stroke

Uppdaterad
Publicerad

Mathias ”Bissen” Larsson drabbades för två år sedan av en stroke, nu har han samlat ihop över 230.000 kronor till hjärnforskningen.

– Det började med att jag hade legat med stark huvudvärk i fyra dagar och jag kunde inte röra mig utan bara låg. Så skulle jag flytta mig från soffan till sängen och kände hur det small till i bakhuvudet och jag tappade kontrollen över mina ben, berättar Mathias ”Bissen” Larsson.

Med en lång proffskarriär inom bandyn bakom sig skapade han stora rubriker i lokalmedia då han återvände till hemorten Köping och KIS Bandy.

– Jag levde nog ett ganska stressat liv, det var full fart med bandyn och golf och familjen så klart, jag hade ju ganska nyligen blivit pappa. Jag kanske såg signalerna men ignorerade dem, berättar Mathias Larsson.

Idag drar AKUT-kampanjen igång, en nationell informationskampanj initierad av Sveriges landsting och regioner där Mathias ”Bissen” Larsson är med som frontfigur tillsammans med flera stora idrottsprofiler.

– Det känns jättekul och det är precis vad jag vill göra, sprida kunskap om hur man upptäcker stroke i tid, säger Mathias.

I sin egen kampanj ”Bissen Brainwalk” har han samlat in 230 000 kronor till hjärnforskningen. En idé som väcktes under Mathias rehabiliteringsperiod.

– Jag började med att gå 50 meter, till 100 meter och ju närmre jag kom årsdagen av min stroke kände jag att jag ville göra något speciellt. Jag bestämde mig för att klara av att gå milen runt Köping och bjuda in mina vänner att gå med mig, samtidigt skulle vi skänka 50 kronor till hjärnforskningen. Det kom 1000 personer, avslutar Mathias med ett leende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.