Bangers kastade mot polis vid fotbollscup – hundratals stormade planen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ungdomar stormade fotbollsplanen vid en ungdomscup i Idrottshuset i Örebro på måndagskvällen. När polisen kom till platsen kastades kraftiga smällare, så kallade bangers, mot polisen.

Larmet kom in till polisen klockan 20.00 på måndagen. Under en ungdomscup i Idrottshuset stormade hundratals ungdomar planen. Enligt polisen försökte ordningsvakter på plats avbryta matchen men lyckades inte och tillkallade polis.

När polisen fick ut människorna från lokalen urartade situationen.

– Det har varit fullkomligt kaos med attacker mot polis och ordningsvakter med bangers och fyrverkerier, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen region Bergslagen.

Poliser från hela regionen tillkallade

Ett tiotal polispatruller kallades initialt till platsen men fler har tillkallats.

– Vi har fått kalla in folk från övriga regionen, med hundar bland annat, för att få kontroll på läget, säger Lars Hedelin.

Polisen har lyckats skingra ungdomarna och läget beskrivs nu som lugnt på platsen.

– Vi har jagat iväg de flesta men det pendlar mellan grönt och rött, det kan vara lugnt ena stunden och plötsligt braka loss.

Sköt raketer inne på restaurang

Tidigare under måndagskvällen larmades polisen till en snabbmatsrestaurang i närheten av idrottshuset efter att ungdomar hade skjutit raketer inne i restaurangen. Polisen tror att händelserna hänger ihop.

– Det är i samma kvarter så det är inte osannolikt att det handlar om samma personer, säger Lars Hedelin.

Än så länge finns det inga rapporter om skador men Lars Hedelin är övertygad om att det kommer att komma en del rapporter om arbetsskador från poliser som var på plats. Han menar att situationen är värre än vanligt.

– Vi får in rapporter hela tiden om att ungdomsgäng skjuter raketer och kastar smällare mot människor. Det är fullständigt hårresande. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Lars Hedelin.

Artikeln uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.