Moustafa och hans bror utanför asylboendet. Foto: Ida Österberg / SVT

Barn på asylboende får ingen skolundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Vem ska ta ansvar för att asylsökande barn får gå i skolan? Fembarnspappan Mohammed Amin är orolig för sina barns uteblivande skolgång, som kanske inte hade varit ett faktum om Migrationsverket mejlat till rätt adress.

I en avkrok i Hallsbergs kommun öppnades ett asylboende i mitten av september. Ett dussintal av de boende är barn i skolåldern. Mohammed Amin har fem barn, varav tre har rätt att gå i grundskola i Sverige. 

– Vi vet inte om det finns en skola här. Vi sitter i ett område där det inte finns något, säger han. 

Asylsökande skolbarn

Skolan som barnen ska börja i är Folkasboskolan i Pålsboda. Men familjerna som bor på asylboendet har inte fått någon information om hur och när barnen kan börja. Mohammed Amins barn har bara fått gå i skolan två månader sedan de kom till Sverige för ett år sedan. 

– Jag vill ha en skola så att jag lär mig. Jag vill fortsätta med språket. Jag har inte lärt mig något. Det jag lärt mig är gatuspråk, säger Mohammeds äldsta son Moustafa, som är 15 år.

Miss trots kartläggning

Sedan ett halvår tillbaka är det ett krav från Skolverket att alla nyanlända elever i Sverige ska kartläggas. Det som bedöms är elevens kunskaper sedan tidigare, exempelvis om de kan läsa, skriva och räkna. I Hallsberg är det dock ett problem att barnen redan är kartlagda och har gått i skolan när de bodde på annan ort.

– Det hade varit enklare för oss om barnen var helt nyanlända för då hade de hamnat på vår mottagningsenhet, säger Fredrik Nordvall, chef på bildningsförvaltningen i Hallsbergs kommun.  

– Nu har vi istället försökt lista ut vilken kommun barnen kommer från sedan tidigare så att vi kan begära ut deras kartläggningsinformation därifrån. Det har tagit väldigt mycket tid, säger han.

Bristfällig kommunikation

Kommunikationen mellan Hallsbergs kommun och Migrationsverket framstår som bristfällig. Migrationsverket säger till SVT Nyheter Örebro att de inte har någon skyldighet att bistå med namn och födelsedata, men att de gör det som en service till föräldrarna och kommunerna. Samtidigt tycker Hallsbergs kommun att de har fått alldeles för lite information om barnen som nu är asylsökande hos dem, men har inte helt klart för sig varifrån informationen bör komma.

Skolverket säger till SVT nyheter Örebro att det är den avlämnande kommunens ansvar att skicka med viktig information till nästa kommun när ett barn byter skola. Samma sak gäller oavsett om barnet är asylsökande eller svensk medborgare.

Ingen överlämning efter flytten

Men ingen kommun har skickat någon information om de asylsökande barnen till Hallsberg. Moustafa och hans syskon har dock fått med sig överlämningspapper från sin förra skola, eftersom familjen inte visste var i landet de skulle hamna härnäst.

Moustafa Amin, här med sin pappa Mohammed, har inte fått börja i Folkasboskolan i Pålsboda. Foto: Ida Österberg / SVT

Varför har ni inte kontaktat familjerna? 

– För oss är det viktigt att vi får ett professionellt överlämnande och så kontaktar vi familjerna för att få ett samtycke. Men sedan måste vi hitta en organisation så att vi kan ta emot dem på ett bra sätt, säger Fredrik Nordvall på Hallsberg kommun.

Skickade till fel mejladress

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro skickade Migrationsverket i mitten av augusti en lista till Hallsbergs kommun med information om de inflyttande barnen i skolåldern. Avsändaren råkade stava Jenny med tre n i mejladressen och informationen aldrig kom fram.

Processen för kunna sätta de asylsökande barnen i skolbänken hade kunnat kortats med en månad om Migrationsverket följt upp mejlen.

Flydde kriget för sin sons framtid

– Jag lämnade Syrien och flydde kriget för att min son ska få en utbildning. För att han ska bli något. Inte för min egen skull. Min son är viktigare än jag, säger Mohammed Amin.

Snart kanske Moustafa kan få börja skolan ändå. I början av nästa vecka har rektorn på Folkasboskolan planerat in ett möte där han ska informera familjerna på plats om skolan och samla in samtyckeslappar. Sedan kanske Moustafa kan fortsätta på vägen mot sitt drömyrke. 

– Jag vill plugga och bli flygingenjör. Det är så jag har tänkt, berättar han.  

Tidslinje

  • 30 juni – Migrationsverket meddelar Hallsbergs kommun att asylboendet ska öppna.
  • 18 augusti – En lista med namn och födelsedata skickas från Migrationsverket till bildningsförvaltningen i Hallsberg. Mejlet kommer aldrig fram då avsändaren råkar stava Jenny med tre n. 
  • 19 september – Flera barnfamiljer flyttar ut till asylboendet i Hallsbergs kommun. 
  • 23 september – Bildningsförvaltningen får listan med namn och födelsedata på posten och kan börja sina efterspaningar på information om barnens tidigare skolgång.   
  • 19 oktober – Inga grundskolebarn från det nya asylboendet har ännu fått börja på folkasboskolan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökande skolbarn

Mer i ämnet