Foto: SVT

Barnfamiljer stora matslösare

Uppdaterad
Publicerad

Mat för 6.000 kronor rakt ner i komposten eller sopen. Så mycket slänger en genomsnittlig barnfamilj varje år, enligt Naturvårdsverket. Maten hade kunnat ätas om den tagits om hand i tid och på rätt sätt.

Vi har betalat för maten och burit hem den från affären, ändå slänger svenska hushåll 35 procent av den inköpta maten helt i onödan, enligt Naturvårdsverket. Fast vi vill gärna inte tro att det är så.

– Barnfamiljer tror att det är pensionärer som slänger, pensionärer tror att det är barnfamiljer, unga tror att det är de gamla och gamla tror att det är de unga, visar vår kartläggning av attityder. Jag tror att det första steget är att få människor att förstå att man själv slänger, säger Sanna Due Sjöström på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har ett regeringsuppdrag, tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket, att minska matsvinnet eftersom det har stor påverkan på vår miljö. Ett etappmål är att minska det svenska matsvinnet med 20 procent jämfört med 2010 års nivå.

770.000 ton mat

En rapport från Naturvårdsverket visar att det är direkt från våra kylskåp som den mesta maten kastas.

Räknar man på all mat som slängs från hushållen årligen så handlar det om drygt 770.000 ton mat. Av det är 270.000 ton matsvinn från våra hem, alltså mat som slängs i onödan. Motsvarande matsvinnssiffra för handeln är 63.000 ton per år och för restaurangerna är de 88.000 ton som hamnar i sopen istället för i våra magar. 

Som ett av få länder har Sverige också mätt hur mycket mat och dryck hushållen häller ut via avloppet. Den siffran landar på nästan lika mycket som svinnet som hamnar i kompostpåsen, 224 000 ton per år som hälls ut. Tillsammans landar då hushållens matsvinn på knappt 500 000 mat och dryck årligen.

– För de första är det en onödig miljöpåverkan, vi använder kemikalier i jordbruket och det går åt mycket vatten. Till exempel går det åt 140 liter vatten till en kopp kaffe. Det är också en etisk aspekt, vi tillverkar mat idag som skulle kunna mätta nio miljarder människor, men idag går en miljard hungriga. Och det sista är att vi slänger pengar. En normal tvåbarnsfamilj slänger mat motsvarande 6.000 kronor per år, säger Sanna Due Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.