Foto: Henrik Montgomery/TT

Batteriskandalen växer – avfall misstänks ha dumpats på flera platser

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalen med hundratals ton dumpat batteriavfall på en åker i Kumla kommun utreder nu även Örebro kommun om batteriavfall har dumpats. Enligt åklagare Helena Eckerrot Flodin misstänks batteriavfall även ha dumpats på fler platser i länet.

Expressen har tidigare rapporterat att säckar med svart massa stått på en sankmarkstomt i Örebro, samt att batteriavfall grävts ner på en åker i Kumla.

Idag rapporterade P4 Örebro att Örebro kommun nu utreder dumpning av batteriavfall.

Batteriskandalen

– Det finns säckar med liknande avfall som det som man har hittat i Kumla på en plats i Örebro. Före jul kommer vi ställa krav på den verksamhet som lagrar det här om att de ska ta bort det och skicka det till en godkänd mottagare, säger Johanna Elfving på Örebro kommuns miljökontor.

Enligt Johanna Elfving är det många säckar som står på platsen. Säckarna ska inte stå i närheten av tätbebyggt område och så länge man inte rör vid säckarna är de ofarliga för människor.

– Det är verkligen tråkigt och inte okej. Det här är ett avfall där det finns mycket regleringar om hur det ska hanteras, säger Johanna Elfving.

Avfall misstänks ha dumpats på flera platser

Åklagare Helena Eckerrot Flodin känner till säckarna i Örebro. Hon vill dock inte berätta var i Örebro som kommunen misstänker att batteriavfall har dumpats.

– Jag tänker inte lämna ut sådana uppgifter, säger hon.

Misstänker ni att batteriavfall dumpats på flera platser i länet?

– Det kan vara så att man misstänker att det skett på flera platser.

Vilka platser?

– Jag har inte full kläm på vilka kommuner platserna ligger i.

Hur många misstänkta platser handlar det om?

– Det är oklart. Men det kommer handla om flera platser, säger Helena Eckerrot Flodin.

Trasiga säckar i Eskilstuna

Enligt Expressen misstänker även Eskilstuna kommun att batteriavfall har dumpats på en soptipp i kommunen.

Förra veckan gjorde kommunen en inspektion på platsen och där hittades säckar märkta med ”black mass”. Enligt Eskilstuna kommun var säckarna trasiga och massan läckte ut, skriver Expressen.

Vet du mer?

Vet du mer om det dumpade batteriavfallet i Örebro eller andra kommuner? Kontakta SVT Nyheter Örebro på 019-35 35 35, eller orebro@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batteriskandalen

Mer i ämnet