Anders Wahlström, vice ordförande med studiesocialt ansvar på Örebros studentkår. Foto: Johan Pisoni/SVT

Bättre bostadssituation för Örebros studenter – men fler insatser krävs

Uppdaterad
Publicerad

Förra året hamnade Örebro bland de rödlistade studentstäderna i Sveriges förenade studentkårers, SFS, årliga bostadsrapport. I år klättrar kommunen på listan, men det finns fortfarande mycket att göra för att förbättra situationen för Örebros studenter, menar studentkåren.

Studentkåren på Örebro universitet tror att den förbättrade placeringen delvis beror på att det byggts många nya bostäder i Örebro de senaste åren.

– Vi ser att färre behöver använda vårt akutboende och att fler studenter hittar en studentbostad, säger Anders Wahlström, vice ordförande med studiesocialt ansvar på Örebros studentkår.

Kritik mot planerade rivningar

Men samtidigt anser kåren att det behövs fler åtgärder för att förbättra bostadssituationen.

– Nu är det aktuellt att riva över 500 studentbostäder vilket skulle vara otroligt hemskt för studenterna, det skulle försvåra situationen markant, säger han.

– Samtidigt pratas om att bygga nya studentbostäder, vilket är trevligt. Men det kan dröja väldigt länge och innebär ofta höga hyror, något som ytterligare anstränger studenternas ekonomiska situation.

Aktörer utnyttjar situationen

Enligt SFS skiljer sig hyrorna kraftigt åt bland landets studenter.

– Vi har gjort en undersökning där vi ser att snittstudenten betalar en hyra på 4000 kronor. Men många betalar mycket mycket mer. Bostadsbristen gör att det finns det aktörer som utnyttjar den situation som många studenter hamnar i, säger Jacob Adamowicz, ordförande i Sveriges förenade studentkårer.

Vill att bostadsbidraget ses över

Organisationen anser därför att staten ska ta ett ytterligare ansvar för finansieringen av nybyggnationer, så att hyrorna blir låga.

– Ett annat sätt är att se över bostadsbidraget som inte är anpassat för studenter. Det är få studenter som tar bostadsbidraget trots att de har höga hyror. Av de som tar det är det sedan många som tvingas betala tillbaka bidraget. Därför krävs en förändring av hur bostadsbidraget är uppbyggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.