Foto: SVT

Bättre liv med robotkatt

Uppdaterad
Publicerad

Forskningsledare Christine Gustafsson och professor Lars Asplund, båda på Mälardalens högskola, har tillsammans uppfunnit en mekanisk katt som är tänkt att fungera som ersättning för en levande.

Många äldre som lider av demens har fina minnen av katter. Att erbjuda en levande katt är i de flesta fall inte möjligt, dessutom är katten ofta inte tillgänglig – till exempel när den sover mitt på dagen.

– Den andas, jamar och spinner när man smeker den. Den ligger också still och eftersom den väger tre kilo så blir det varmt, precis som med en levande katt. Den här katten är dessutom tillgänglig när som helst, säger Christine Gustafsson

Företaget som de båda driver har tagit fram ett antal prototyper och de har haft hjälp av en mjukdjursdesigner.

En pilotstudie som gjorts av oberoende experter på en demensavdelning visar på många positiva resultat, till exempel ökad livskvalitet.

Företaget har hittills fått beställningar på över hundra katter, både från privatpersoner och från äldreboenden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.