Örebro har fått sitt första bekräftade coronafall. Foto: TT

Bekräftat Coronafall i Örebro län – tonåring smittad

Uppdaterad
Publicerad

En tonåring har testats positivt för corona i Örebro. Personen befinner sig just nu på infektionskliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

Personen, som är i tonåren, har lindriga besvär och befinner sig på infektionskliniken på USÖ.

– Det har gått lugnt till och patienten vårdas och är under observation, men mår efter omständigheterna väl, säger Martin Widlund, infektionsläkare, under presskonferensen.

Coronaviruset i Örebro län

Skidresa i Italien

Den coronasmittade har varit i norra Italien och insjuknade under tisdagen med luftvägsbesvär. Personen tog kontakt med 1177 och under eftermiddagen kom provsvaren.

– Person har varit på skidsemester i norra Italien. Efter hen kom hem har hen insjuknat med lindriga luftvägsbesvär, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, under presskonferensen.

Enligt Gunlög Rasmussen hann tonåringen vara hemma i länet i ungefär en vecka innan syptomen kom.

Vid presskonferensen medverkar Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Martin Widlund, infektionsläkare, Johan Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Claes-Mårten Ingberg, beredskapsöverläkare. Foto: SVT

Smittspårning pågår

Just nu pågår arbetet med hitta personer som haft nära kontakt med tonåringen som skulle kunna vara smittade.

– Man kartlägger personer som haft nära kontakt med personen. De kommer kontaktas av sjukvården så man behöver inte kontakta vården själv, säger Gunlög Rasmussen under presskonferensen.

Regionen har varit förberedda på att det kommer att dyka upp fall av coronaviruset i länet. Enligt Claes Mårten Ingberg, beredskapsöverläkare, pågår arbetet med att se till att det finns vårdplatser ifall det dyker upp fler fall i regionen.

– Region Örebro län har rutiner för att handlägga misstänkta och bekräftade fall av det nya coronaviruset. Såväl ambulanssjukvård, akutmottagningar, infektionskliniken och andra vårdgivare vet hur de ska agera när de möter personer som kan vara sjuka, säger Gunlög Rasmussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet