Moskén om tragedin i Mecka: ”Ber att det inte ska hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen drabbades staden Mecka av en katastrof, då panik utbröt och över 700 pilgrimer trampades ihjäl. Under fredagsbönen i Örebro moské gick tankarna till de drabbade och deras familjer.

– Det är en stor katastrof som har hänt. Alla är oroliga för att det ska hända igen, men vi hoppas att det inte blir fler dödsfall, säger Jamal Lamhamdi, talesperson för Örebro moské.

Det är minst 717 personer som avlidit i och med händelsen, som skedde under den muslimska högtiden Hajj, då miljoner pilgrimer vallfärdar till Mecka.

Tragedin i Mecka

Inte första tragedin

Detaljerna är ännu oklara, men av någon anledning utbröt panik, varpå hundratals människor trampades ihjäl i folkmassorna. Och det är inte första gången det händer. Så sent som 2006 dog över 350 människor efter en trängselkatastrof i staden Mina.

– Det har skett många problem i samband med Hajj under åren, säger Jamal Lamhamdi.

Ett tjugotal personer från Örebro Moské ska ha deltagit under Hajj, men samtliga ska ha klarat sig oskadda.

– Vi har haft kontakt med reseledare. Alla mår bra. De var långt ifrån platsen där det hände, så de ska fortsätta med vallfärden, säger Jamal Lamhamdi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tragedin i Mecka

Mer i ämnet