Räddningstjänst vid olycksplatsen i Mina utanför Mecka. Foto: TT

Nya uppgifter: 2.100 döda i Mecka-katastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Över 2.100 människor omkom i den stora pilgrimskatastrofen i Mecka i september visar en ny sammanställning.

Den officiella siffran från de saudiska myndigheterna är fortfarande 769 döda men sammanställningar som gjorts av berörda länders myndigheter och ambassader har hela tiden visat på högre siffror.

Den senaste sammanställningen som presenteras i dag visar att 2.110 människor dödades då panik utbröt i tältstaden Mina i utkanten av Mecka, rapporterar AP.

Pilgrimsfärderna till Mecka, hajj, har drabbats av en rad katastrofer som kräft många människorliv genom åren. Den som tidigare krävt flest människoliv inträffade 1990, då 1.426 människor omkom.

De saudiska myndigheterna rapporteras i går ha hållit ett möte under ledning av kronprins Mohammed bin Naif bin Abdul Aziz, som är landets inrikesminister, för att diskutera katastrofen. En officiell saudisk undersökning pågår också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.