Sören Olsson, Anders Jacobsson och karaktären Bert Ljung spelad av Martin Andersson. Foto: Rabén & Sjögren/SVT

Bert-böckerna kritiseras för sexism

Uppdaterad
Publicerad

Historierna om Bert Ljung och hans pubertala tonårsliv både underhåller och upprör. Författarna kallar det de skriver för en ”pojkromantik-genre” medan kritikerna kallar det sexism.

Nästan varje år har Sören Olsson och Anders Jacobsson släppt en ny Bert-bok sedan det att Bert introducerades för publiken i form av en radioserie år 1986.

Men samtidigt som Bert fortsätter att leva vidare som populärkultursfenomen får författarna motta skrap kritik om att böckerna är sexistiska.

”Vi var slarviga”

– Folk får tycka vad de vill. De får tycka att det är äckligt, sexistiskt och fördomsfullt, men det är det inte. De som tycker så är de som läst de tidigare böckerna om Bert där vi var lite slarviga med olika saker, säger han.

I de nya böckerna har Bert moderniserats och fått värderingar som bättre ska stämma överens med vår samtid. I den senaste upplagan tar Bert sig an killars tafsande och får bland annat träffa machomannen Börje som i hemlighet är transvestit.

Ångrar inget

– Vi tycker det är viktigt att skriva ur ett samtidsperspektiv. Men vi ångrar inte hur vi skrev de äldre böckerna, vi hade lika gärna kunnat skriva så i dag också. Men det hade fått en vansinnigt mycket större konsekvens för både Bert och Klimpen, säger Anders Jacobsson.

I Opinion Live ikväll den 1 september kommer Anders Jacobsson svara på den kritik Ida Ölmedahl riktar mot författarna i sin krönika publicerad i Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.