• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Besked: Grönt ljus för Indianerna

Uppdaterad
Publicerad

Speedwayklubben Indianerna lever vidare. Det står klart idag efter att Örebro tingsrätt klubbat igenom kumlaklubbens rekonstruktion.

Sammantaget har bolaget skulder på över fyra miljoner kronor och lite drygt hälften av summan rör sig om skulder till tio förare. Att rekonstruktionen nu går igenom innebär att klubben kan vara med när elitseriesäsongen drar igång på tisdag.

– Det betyder ju mycket, för nu kan vi köra och komma igång i elitserien. Vi slipper att kliva ner i division 1 och det betyder att vi kan fortsätta jobba med att inte det här händer igen. Det har varit jättejobbigt att komma upp från ettan till elitserien igen, säger Dan-Åke Moberg, ordförande för Indianerna.

Har klubben ekonomi att fullfölja hela elitseriesäsongen?

– Ja det har vi. Det vet jag att vi har, så det kommer vi att klara det är jag helt säker på.

Fått ihop tillräckligt med pengar

Det är totalt 37 fordringsägare som ska ha pengar av klubben. Tio förare, företag, kommun och staten.

Rekonstruktören Anders Sandberg hade till fredagens förhandling fått ihop drygt 3,3 miljoner kronor och det är mer än vad som krävdes för att få igenom rekonstruktionen. Framförallt är det några stora företag som garanterat den närmsta framtiden för klubben.

– Vi har haft en mängd möten och förhandlingar för att få fram pengarna, säger Anders Sandberg.

Varför tror du att ni lyckades?

– Jag tror att bygden tycker att det här är kul, helt enkelt och det är ett varumärke för Kumla som man vill framhäva.

Brottats med ekonomiska problem

Klubben har haft en lång räcka av motgångar. I september förra året gick Antonio Lindbäck ut i media och berättade om konflikten med klubben och obetalda fakturor.

LÄS MER: Klubbens skuld till Lindbäck – 700.000

Indianerna har alltså längre brottats med ekonomiska problem, något som till slut ledde fram till att klubben tvingades till rekonstruktion. Förarna och övriga fordringsägare har gått med på att bara få ut en fjärdedel av den ursprungliga skulden. Vid en konkurs skulle de inte fått ut något alls.

Lämnar klubben

Efter beslutet vid Örebro tingsrätt var Dan-Åke Moberg lättad och snart lämnar han också ifrån sig ordförandeklubban.

– Jag slutar den 20 maj, då har vi ett extra årsmöte. Jag ville hänga kvar så att jag fick göra rätt för det här, sen får någon annan ta över. Jag orkar inte längre, jag har blivit för gammal och blivit sliten av det här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Indianerna

Mer i ämnet