Foto: TT

Besked om vargjakt kan dröja

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått in ett yrkande från föreningen Nordulv ställde Förvaltningsrätten i Karlstad in den planerade vargjakten. Beslutet kom knappt ett dygn före start, och nu ligger bollen hos Förvaltningsrätten.

Sedan 2014 året går det inte längre att överklaga Naturvårdsverkets beslut om vargjakt till domstol, utan bara till myndigheten. Den ändringen gjordes i jaktförordningen efter att jakten stoppats två år i rad.

I måndags meddelade Naturvårdsverket att vargjakten kunde börja i Örebro och Värmlands län idag, men så blev det alltså inte.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Kan strida mot EU-direktiv

Det är föreningen Nordulv som ifrågasatt förbudet att överklaga till domstol. Därför har nu Förvaltningsrätten satt tillfälligt stopp för jakten till dess att frågan är utredd. Nordulv menar att överklagandeförbudet inte är förenligt med EU-rätten, och har i Förvaltningsrätten i Karlstad pekat på ett antal artiklar i flera EU-direktiv.

Direktiven det bland annat handlar om är Art- och habitatdirektivet, som anger vilka arter som ska skyddas inom EU, och Århuskonventionen, som bland annat stärker rätten till rättslig prövning i miljöfrågor. Föreningen Nordulv menar också att Naturvårdsverket inte kan ses som en domstol enligt EU:s funktionsrätt.

Kan ta tid

Nu ska Förvaltningsrätten i Karlstad ta ställning till om överklagandeförbudet strider mot EU-direktiven som Nordulv presenterade eller inte. Det är ett komplicerat mål och därför kan besked dröja, men hur länge vet man inte.

Ett annat möjligt utfall är att beslutet om att ställa in jakten, som Förvaltningsrätten tog igår, överklagas till Kammarrätten i Göteborg. Där avgör man om jaktstoppet ska hävas, vilket är en beslutsprocess som går snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet