Foto: TT

Kraftiga neddragningar väntar i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

De anställda vid Ericssons fabrik i Kumla fick på ett personalmöte under tisdagsmorgonen besked om framtiden för verksamheten. Enligt Ericsson väntar nu betydande neddragningar.

Enligt uppgifter till SVT Örebro får Ericsson i Kumla ett nytt uppdrag när koncernen på tisdagen presenterade sitt sparpaket.

Det innebär att verksamheten inte läggs ner men att ”kraftiga besparingar väntar”.

Enligt dagens besked kommer 3000 personer inom produktion att försvinna. Det innebär att de 200 personer, häften av de anställda, som i dag arbetar med tillverkning i Kumla har en osäker framtid på företaget.

Stora neddragningar

I ett pressmeddelande skriver Ericsson att: ”företaget avser att lösa minskningen av antalet tjänster genom en kombination av frivillig avgång, neddragningar och andra alternativ såsom outsourcing. 

Ericsson avser även att göra generella neddragningar och minska externa kostnader, främst genom att minska antalet konsulter i Sverige med cirka 900, men också genom att minska generella omkostnader.”

Satsar på forskning

Verksamheten i Sverige ska enligt företaget nu koncentreras till Forskning och utveckling, verksamhet som finns på Kumla och som idag sysselsätter cirka 200 personer i Kumla. I framtiden ser Ericsson till och med att man kommer att behöva nyanställa:

”På kort sikt behöver vi minska antalet FoU-tjänster, främst inom administrativa roller. Samtidigt har vi för avsikt att ta in ny kompetens inom nya teknikområden. Därför avser vi att under de kommande tre åren rekrytera cirka 1000 ingenjörer, primärt från högskolor och universitet.”

”Det är ett tufft besked”

Delar av Ericssons sparpaket läckte ut redan för några veckor sedan och redan då var många i Kumla beredda på att få dåliga besked. De senaste åren har dock kantats av nedläggningshot. Ericssons skriver i ett pressmeddelande om sparpaketet:

”Det är ett tufft besked vi ger medarbetare i Sverige idag och vi har stor respekt för den oro detta skapar. Dessa åtgärder är nödvändiga för att säkra Ericssons långsiktiga konkurrenskraft och teknik- och tjänsteledarskap. Vårt fokus är nu att på bästa sätt ta hand om våra medarbetare i denna omställning och stötta de som tyvärr kan komma att behöva lämna Ericsson att snabbt hitta nytt jobb.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet