Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Besiktas vd Daniel Hjortström hur de avslöjade den misstänka mannens brott. Foto: Anders Wiklund / TT och Besikta

Besikta i Örebro län upptäckte korruptionshärva – tekniker polisanmäldes

Uppdaterad
Publicerad

En besiktningstekniker i 25-årsåldern från Örebro län står åtalad misstänkt för att ha tagit emot mutor och släppt igenom bilar vid besiktning, utan att göra en ordentlig kontroll eller utan att fordonet ens varit på plats. Upptäckten gjordes av besiktningsföretaget Besikta där mannen var anställd.

Mannen misstänks bland annat för grovt tagande av muta i 21 fall, mellan hösten 2020 och sommaren 2021 i flera kommuner i Örebro län. Besikta, där han arbetade, har 197 stationer på 162 orter i landet.

– Genom våra interna löpande kontroller hittade vi anomalier och avvikelser i medarbetarens arbete och resultat av besiktningar, säger vd:n Daniel Hjortström.

– Det ledde till en fördjupad analys. Eftersom vi inte fick tillfredsställande svar avskildes han från sitt arbete och vi valde att polisanmäla.

Två andra personer, misstänkta bulvaner, står åtalade för medhjälp till grovt tagande av muta. Ytterligare åtta åtalas för givande av muta. Bland dem finns personer hemmahörande i Skåne, Östergötland och Halland.

– Naturligtvis ser jag oerhört allvarligt på det inträffade. I vårt system, precis som i andra samhällssystem, går det att hitta vägar runt och vår uppgift är att täppa till hålen, fortsätter Daniel Hjortström.

Befarar stort mörkertal

Enligt åtalet har de åtalade swishat tiotusentals kronor mellan sig. Polisen har också hittat transaktioner och meddelanden i mobiler och på konton. Enligt kammaråklagare Hawjin Shamer ska mutbrotten betraktas som grova eftersom besiktningsteknikern systematiskt missbrukat sin ställning, och för att det handlat om myndighetsutövning.

– Företagen ska följa många regler, att som anställd missbruka det är allvarligt. Vi måste känna oss trygga när vi kör på vägarna, säger hon.

Hawjin Shamer tror inte att det är ovanligt att personer lyckas muta besiktningstekniker för att få sina fordon godkända:

– Utifrån vad jag sett verkar det här vara utbrett.

Enligt åtalet har mannen erkänt att han utfärdat besiktningsprotokoll för fordon som inte besiktats på en besiktningsstation och att han tagit emot betalning för att godkänna fordon. SVT Nyheter Örebro har sökt den misstänka mannens försvarsadvokat, utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.