Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra Transportstyrelsen om nedprioriteringen av bilbesiktningens tillsyn. Foto: Transportstyrelsen och Lars Pehrson/SvD/TT

Transportstyrelsen om bristande tillsyn av bilbesiktningen: ”Varit nedprioriterat”

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen skärper nu sitt tillsynsarbete efter flera muthärvor på bilbesiktningar runt om i landet. Myndigheten erkänner också att tillsynen av besiktningsmarknaden varit nedprioriterad.

Transportstyrelsen har tillsynsansvar för fordonsbesiktning, men de senaste åren har ingen anställd arbetat enbart med tillsyn av besiktningen utan utredare har haft flera tillsynsområden. Framöver kommer fyra och en halv årsarbetskraft att fokusera på just fordonsbesiktning.

– Vi har i princip just startat upp den här verksamheten från att den varit nedprioriterad under en tid. Vi håller på att bygga upp den. I och med att det har börjat skrivas lite i media om det här är det ett område som vi börjat titta på lite mer specifikt, säger Mats Nygren, utredare på Transportstyrelsen.

Få kontroller

Under 2022 gjordes drygt 6,1 miljoner besiktningar gällande alla typer av fordon, men på senare år har Transportstyrelsen enbart gjort ett fåtal stickprovskontroller.

– Det har varit ganska sparsamt, men nu har det som sagt gjorts en prioritering. Det kommer nog att successivt öka nu, säger Mats Nygren.

”Obefintlig tillsyn”

Statens monopol på fordonsbesiktning avskaffades 2010. Riksrevisionen kom i en granskning 2021 fram till att Transportstyrelsens tillsyn varit nästintill obefintlig sedan dess. Deras slutsats var att myndigheten inte gjort tillräckligt.

Har ni svikit ert tillsynsansvar?

– Det handlar om prioriteringar och om man har gjort en felprioritering kan inte jag svara på, men det finns ju väl uttryckt i Riksrevisionens rapport hur man där har sett på saken, säger Mats Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.