Dumpade skrotbilar kostar samhället tiotals miljoner årligen. Risken är stor att de gamla bilarna står och läcker bly, glykos och olja i naturen.
– Det är klart att det är ett problem. Vi hade en skrotbilskampanj för några år sedan, men nu börjar det samlas på igen, säger Peter Grönlund, chef Bergslagens miljö- och byggförvaltning, som menar att samhället skulle tjäna på att återinföra en skrotningspremie.
Kommuner tappar kontrollen
Minskningen av skrotade bilar var hela 35 procent mellan 2002 och 2012. Tio kommuner i Örebro och Västmanlands län säger sig ha svårt att omhänderta alla skrotbilar som lämnas på fel ställen. Det visar en undersökning från Transportstyrelsen.
Har skogen blivit som en bilskrot då?
– Ja, på sina håll så är det så och ibland så kan det vara så att om det kommer en bil dit och den får stå kvar, så kan det komma en till och så fortsätter det så, säger Peter Grönlund.
Regeringen säger nej till att återinföra bilskrotningspremien. Vad säger du om det?
– Jag vet inte om de ser problemet så som vi gör. Vi är ute i verkligheten och får ta hem de här bilarna. Det tar mycket tid från vår verkasamhet, säger Mats Lidestig trafikingenjör på Bergslagens miljö- och byggförvaltning.
Kommuner som har svårt att ta hand om bilvraken
Degerfors
Hallsberg
Hällefors
Karlskoga
Köping
Lindesberg
Ljusnarsberg
Nora
Sala
Skinnskatteberg
Källa: Transportstyrelsen