Bilvraken ökar i Bergslagen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan bilskrotspremien försvann så hamnar bilvraken i skogen, på gator och tomter. Siffror från Transportsstyrelsen visar att problemet med dumpade bilar är utbrett i

Örebro och Västmanlands län.

Dumpade skrotbilar kostar samhället tiotals miljoner årligen. Risken är stor att de gamla bilarna står och läcker bly, glykos och olja i naturen.

– Det är klart att det är ett problem. Vi hade en skrotbilskampanj för några år sedan, men nu börjar det samlas på igen, säger Peter Grönlund, chef Bergslagens miljö- och byggförvaltning, som menar att samhället skulle tjäna på att återinföra en skrotningspremie.

Kommuner tappar kontrollen

Minskningen av skrotade bilar var hela 35 procent mellan 2002 och 2012. Tio kommuner i Örebro och Västmanlands län säger sig ha svårt att omhänderta alla skrotbilar som lämnas på fel ställen. Det visar en undersökning från Transportstyrelsen.

Har skogen blivit som en bilskrot då?

– Ja, på sina håll så är det så och ibland så kan det vara så att om det kommer en bil dit och den får stå kvar, så kan det komma en till och så fortsätter det så, säger Peter Grönlund.

Regeringen säger nej till att återinföra bilskrotningspremien. Vad säger du om det?

– Jag vet inte om de ser problemet så som vi gör. Vi är ute i verkligheten och får ta hem de här bilarna. Det tar mycket tid från vår verkasamhet, säger Mats Lidestig trafikingenjör på Bergslagens miljö- och byggförvaltning.

Kommuner som har svårt att ta hand om bilvraken

Degerfors

Hallsberg

Hällefors

Karlskoga

Köping

Lindesberg

Ljusnarsberg

Nora

Sala

Skinnskatteberg

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.