Blåbär Foto: SVT

Ny forskning: Kan blåbär ge samma effekt som dyra mediciner?

Uppdaterad
Publicerad

Kolesterolhalten sänktes och prestationsförmågan ökade. Det blev det överraskande resultatet när 25 hjärtpatienter på Universitetssjukhuset i Örebro fick äta frystorkat blåbärspulver under åtta veckor.

Det var i en pilotstudie med 50 patienter som behandlats efter en hjärtinfarkt som de goda resultaten överraskade forskarna. Hälften av patienterna fick ett tillskott med 40 gram frystorkat blåbärspulver per dag. Det motsvarar ett halvt kilo färska blåbär.

Cecilia Bergh forskare Foto: Anders Nord / SVT

– Med tanke på att alla patienter fick en hög dos av läkemedel som sänker kolesterolet så är det väldigt anmärkningsvärt att blåbärsgruppen kunde sänka sina kolesterolvärden ännu mer, till en nivå som också eventuellt kan skydda mot nya hjärt-kärlhändelser, säger forskaren Cecillia Bergh. 

Förbättrade prestationsförmågan

Det var inte bara det skadliga kolesterolet som blåbärspulvret hade effekt på, utan även på patienternas fysiska prestationsförmåga.

– Vi kunde se det på ett speciellt gångtest som vi gjorde. Det visade sig genom att patienterna kunde gå längre sträckor.

Inga biverkningar

Forskarna kan inte svara på om det skulle hjälpa att i förebyggande syfte äta blåbärspulver mot hjärt- kärlsjukdomar. Klart är dock att pulvret inte gett några skadliga biverkningar.

Nationell studie

Efter sommaren väntar en mer omfattande studie på blåbärspulvrets effekter på hjärt-kärlsjukdomar. 900 personer på fyra sjukhus ska ingå i försöket. Hälften av patienterna kommer att få frystorkat blåbärspulver, den andra hälften placebo.

– För att ytterligare förfina kostrekommendationer behövs fler studier. Vi tar också avföringsprover för att ta reda på tarmflorans sammansättning hos patienterna. Det kan så småningom ge oss ledtrådar till hur man kan individanpassa dosen, säger Cecilia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.