Visa alla (2)

Mikael föddes utan armar och ben – skrev barnbok som svar på alla frågor

Publicerad

Hur gör du när du borstar tänderna? Varför har du inga armar eller ben? Det är frågor som Mikael Andersson har fått och får av framförallt barn. Nu har han skrivit en bok riktad till just barn där han försöker svara på alla frågor.

Idén till boken ”Hur gör du egentligen?” föddes när Mikael och hans fru Christina tänkte på alla frågor som Mikael har fått från att han var barn till vuxen ålder både från sina egna barn och andras. Frågor som hur gör du när du äter? Hur gör du när du skriver? Och om det inte är synd om honom?

Mikael Andersson.

– Nej, det tycker jag inte. Jag är frisk och mår bra, säger Mikael. Jag har ett hus att bo i och får äta mat varje dag och dricka rent friskt vatten. Jag har en familj som jag älskar och har massor med vänner.

Lära för framtiden

Mikael menar att det finns ett djupare perspektiv i boken och det är en önskan om att forma kommande generationer genom att ge barnen en kunskap och en insikt redan från början att människor kan leva på olika sätt med olika förutsättningar. 

– Tänk om människor jag har mött i mitt liv, handläggare på olika myndigheter hade läst min bok när de var små. Då hade de kanske agerat och bemött mig på ett annat sätt och många andra människor också, säger Mikael.

Hormoslyr kan vara orsaken

Mikael är gift med Christina och har fyra barn – Sara, Linus, Livia och Simon. Han föddes i Örebro utan armar och ben i början av sextiotalet.

Mikaels mamma kom i början av sin graviditet i kontakt med bekämpningsmedlet hormoslyr som innehåller det giftiga ämnet dioxin. Det var det som gjorde att Mikaels ben och armar inte utvecklades som de skulle, tror Mikael.

Eget företag

Nu har han ett eget företag, coachar och skriver böcker. Hans drivkraft är att få leva ett fullt liv på sitt sätt och att inte fokusera på det han saknar, det som han aldrig fick.

– Jag fokuserar på det jag har och de resurser jag har till förfogande att ta mig fram i livet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer