Bluffmeddelanden sprids just nu där avsändaren ser ut att vara en större matvarukedja. Men det handlar alltså om ett försök att luras. Foto: SVT

Bluff-sms försöker lura dig – ”Kommer inte från oss”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste två veckorna har flera personer i länet och övriga landet fått ett sms där avsändaren ser ut att vara matvarukedjan Coop. Men på kedjans hemsida är budskapet tydligt: ”Klicka inte på länken eller lämna ut uppgifter”.

I det sms som SVT Nyheter Örebro tagit del av påstås det att mottagaren har 27 101 poäng som ”går ut om 4 timmar”. Mottagaren hänvisas via en länk till en sida på internet där poängen kan användas för att köpa bland annat en dyr mobiltelefon.

Meddelandet kan också komma som ett mail.

”Kommer inte från oss”

Men allt är en bluff för att lura av mottagaren konto-, kort- eller personuppifter.

– Vi skulle aldrig gå ut till våra kunder på det sättet, säger Tarik Belqiad som är pressekreterare på Coop.

Han förklarar också att de poäng som kunderna samlar in inte kan förfalla.

– Vår rekommendation är att inte klicka på länken, det kommer inte från oss.

Även Ica påstås vara avsändare

Men det är inte bara Coop som står som avsändare på de här bluffmeddelandena. Även Ica har en varning ute på sin hemsida, där de uppmanar sina kunder att inte klicka på några länkar och inte fylla i några uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.