• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Hasse Olsson, skorstensfejarmästare och chef för Örebrosotarn, vars kontor ligger i industriområdet Holmen i Örebro. Foto: SVT

Örebrosotar'n om sotningsföretaget: ”Uppgett att de tagit över”

Publicerad

Under sommaren har Hasse Olsson på Örebrosotar'n fått ta emot flera samtal från kunder som fått höra att företaget lagt ner och att ett annat tagit över Örebrosotar'ns kunder.
– Det är ren lögn från ett företag som ägnar sig åt väldigt aggressiv marknadsföring. Dessutom tar de saftigt betalt och gör ett riktigt dåligt jobb, säger han.

Under sommaren har framförallt äldre personer i Örebro fått samtal från företaget Eld och ventilation om att det är dags att göra rent ventilationskanalen som går från köksfläkten – imkanalen.

Oroliga kunder

Personerna som ringt upp har varit väldigt aggressiva i sin marknadsföring och enligt Örebrosotar'n, som fått många oroliga samtal från sina kunder, har de dessutom uppgett att Örebrosotar'n lagt ner sin verksamhet.

– Eld och ventilation har i vissa fall uppgett att de tagit över verksamheten och i andra fall uppgett att det är min personal som ska utföra arbetet – inget av det är sant, säger Hasse Olsson som är ägare till Örebrosotar'n.

Dessutom har kunderna fått höra att rengöring av imkanalen är ett lagstadgat krav.

– Det stämmer inte heller, säger Hasse Olsson. Det finns ingen lag som säger att man måste göra rent ventilationen.

Kan inget göra

Hasse Olsson tål konkurrens, det är han noga med att poängtera. Men han vill understryka att det inte är hans personal som utför arbetet. Inte heller har han lagt ner.

– Mitt råd till dem som råkar ut för det här företaget är att tacka nej om man inte känner sig trygg. Och för den som väljer att anlita företaget ska man se till att man får valuta för de dyra pengar som man får betala. Har man inte fått det man har betalat för så ska man ringa upp och reklammera arbetet.

Själv kan han inte göra mer.

– Vi har ju bara hört det våra kunder berättat och det räcker inte för en polisanmälan för vår del tyvärr.

Inga samarbeten med kommunala sotare

Eld och ventilations Pontus Gustafsson, som är ansvarig för kundbokningarna, säger till SVT Nyheter Örebro att de aldrig uppgett att de har något samarbete med lokala sotare.

– Vi har absolut inget samarbete med en kommunal sotare, och vi har aldrig hävdat att vi har det.

Kan det vara så att några av dina anställda är frifräsare hittar på saker själv?

– Om de skulle göra det så har de inget jobb kvar, så nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer