Anna-Greta, 89, kände sig hotad av sotningsföretag: ”Jag blev rädd”

Publicerad

Anna-Greta Lindberg i Örebro kände sig tvingad att godkänna ett sotningsjobb i sin bostad av företaget Eld och ventilation.

Anna-Greta Lindberg blev uppringd av Eld och ventilation, dock inte på det vis som fått många andra kunder att vara kritiska mot företaget. Hon hade nämligen själv tagit kontakt med sin vanliga sotare för att få hjälp att göra rent spisfläkten och imkanalen.

– Jag brukar göra det själv, men jag var nyopererad efter en olycka och behövde hjälp, berättar hon.

Den vanliga sotaren hade inte tid just då, men skulle återkomma. Och några veckor senare blev Anna-Greta uppringd om fläkten och imkanalen och en tid bokades in.

– Jag trodde förstås att det var företaget jag hade ringt till och när han stod här så släppte jag in honom. 

Kände sig hotad

Jobbet gick snabbt, men Anna-Greta fick inte inspektera vad han gjort i köket. Istället fick hon ett kontrakt att skriva på omgående.

– Skriv här, skrek han. Jag blev rädd och skrev på fast jag visste att det var fel. Jag hade ju velat läsa det först, säger Anna-Greta.

Först när hon fått på sig glasögonen och kunde läsa det som stod såg hon att företaget hette Eld och ventilation och de skulle ha 1 695 kronor för jobbet.

“Inget lokalt samarbete” 

Att personen som utförde arbetet skulle ha utgett sig för att ha kommit från ett annat företag tillbakavisas av Pontus Gustafsson, som är ansvarig för kundbokningarna för Eld och ventilation.

– Vi har absolut inget samarbete med kommunala sotare, och vi har aldrig hävdat att vi har något samarbete med någon kommunal sotare, säger han. 

Krävdes på 1 740 kronor

Anna-Greta Lindberg hade svårt att sova flera veckor efter besöket från företaget. Hon var orolig att de skulle komma tillbaka. Men nu har det gått några månader och på hennes köksbord ligger en påminnelsefaktura på 1 740 kronor, efter ROT-avdrag, från Eld och ventilation. Anna-Greta har kontaktat företaget om att hon inte tänker betala.

– Jag tänker inte låta folk lura mig på det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer