Lars-Erik Hulldin i sitt hus efter översvämningen. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Boende berättar om översvämningen

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan Hallsberg svämmade över och ett hundratal fick evakueras från sina bostäder. SVT Nyheter Örebro var på plats i dag, tisdag, och pratade med några av de invånare som drabbades.

Efter ett kraftigt skyfall svämmade delar av både Hallsberg och Kumla över i september förra året. Bryggargatan ligger i ett av de områden i Hallsberg som vattnet slog allra hårdast mot. För många innebar det katastrof, exempelvis Lars-Eric och Mona-Britt Hulldin.

– Vi blev väckta på morgonen och det var fullt med vatten ute på trädgården. Det forsade in underifrån parketten. Otroligt vilka krafter det var. Vi fick evakuera i en räddningsbåt omgående, säger Lars-Eric.

Tillsammans med sin fru har han bott i samma hus i 33 år. Efter översvämningen hamnade de i en evakueringslägenhet.

Ett år senare är huset inte återställt. Golvet är helt uppbrutet och enligt försäkringsbolaget är det bortom räddning. Hulldins hus är det enda boendet som kommer rivas i översvämningens kölvatten.

– Exakt när är inte helt klart, men det blir någon gång i år. Just nu letar vi efter en ny bostad i Hallsberg, säger Lars-Eric.

En annan person som tvingades evakuera sin bostad för ett år sen var 68-åriga Ruth Ellgren. Hon hade mellan 60 och 70 centimeter vatten i sitt hus, vilket resulterade i att alla hennes möbler blev förstörda.

— De första veckorna efter översvämningen gick jag runt och funderade på om jag drömde. Man trodde inte att en sådan här sak skulle kunna inträffa.

Efter en omfattande renovering kunde hon återvända hem tidigare i juli.

— Det var helt förändrat invändigt. Jag kände knappt igen mig. Men det är skönt att vara tillbaka. Bara en sådan sak att kunna gå ut i trädgården.

Obehaget och den stress som översvämningen inneburit för Ruth har hon lämnat bakom sig. Hon försöker numera tänka framåt, men händelsen har så klart satt vissa spår.

 –  Ibland blir jag orolig när det regnar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet