Få studenter nöjer sig med att bo i korridor menar kommunala bostadsbolaget ÖBO i Örebro. Foto: Henrik Montgomery / TT

Bostadsbolaget: ”Studenterna är för kräsna”

Uppdaterad
Publicerad

En av tio studenter på Örebro universitet uppger att de har funderat på att avbryta sina studier på grund av bostadsbrist, det visar en enkätundersökning som SVT Nyheter gjort. Men Örebrobostäder anser att problemet bottnar i att studenterna är för kräsna.

Dennis Wohlin är en av många studenter som övervägt att avsluta sina studier till följd av bostadsbristen, och han är långt ifrån ensam.

När SVT ber studenter på Örebro universitet att svara på en enkätundersökning uppger 42 av 400 studenter att de övervägt att avsluta sina studier på grund av bostadsbristen.

Förstår inte kritiken

Men det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder tycker inte att situationen är så pass allvarlig som studenterna hävdar.

– Vi erbjuder alla tak över huvudet under första terminen så att man ska ha tid att hitta ett permanent boende. Jag förstår inte alls varför vi rödmarkeras i Sveriges Förenade Studentkårers bostadsrapport, säger Elisabeth Edewald som är chef för uthyrningen av studentbostäder på Öbo.

”Studenterna är för kräsna”

Hon menar att alla studenter som anstränger sig kommer hitta en lägenhet innan första terminens slut, det här eftersom att det byggts många nya studentbostäder senaste åren.

– Däremot ser vi att kraven på hur man vill bo har ökat. Det ser inte alls ut som för det gjorde för 10 – 15 år sedan. Ingen vill till exempel bo i studentkorridor längre. 

Menar du att studenterna är för kräsna alltså?

– Ja, så är det helt enkelt. Man säger att man tar vad som helst, men när det väl kommer till kritan så gör man inte det, säger hon.

Bostadsbristen – ort för ort

Orter som erbjuder ett tryggt boende inom en månad:

Gävle (↗)*

Karlshamn

Piteå

Skellefteå

Sundsvall

Trollhättan

Västerås (↗)*

Örnsköldsvik

Östersund (↗)*

Orter som erbjuder ett boende någon gång under höstterminen:

Borlänge

Borås

Eskilstuna

Helsingborg

Jönköping

Kalmar

Karlstad

Kristianstad

Linköping

Norrköping

Visby

Orter som inte kan erbjuda ett boende under höstterminen:

Falun (↘)*

Göteborg

Halmstad (↘)*

Karlskrona

Luleå

Lund

Malmö

Skövde

Stockholm

Umeå

Uppsala

Växjö

Örebro

*Pilen indikerar en förändrad placering i listan jämfört med 2016

Källa: SFS Bostadsrapport 2017

Så gjorde vi enkätundersökningen

SVT Nyheter Örebro bad  studenter på Örebro universitet att svara på en digital enkätundersökning.

Enkäten delades i facebook-gruppen ”Dom kallar oss studenter”, som är Örebro universitets officiella facebook-grupp och administreras av universitetets kommunikationsavdelning.

404 av 15.000 studenter svarade på enkäten.

Enkäten är inte nödvändigtvis representativ för alla studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.