Foto: Niklas Luks

Bostadsorganisationerna vill minska antalet bilbränder

Uppdaterad
Publicerad

Bilbränder har blivit ett återkommande problem i Sverige. Nu vill bostadsorganisationerna införa nya regler för att minska antalet bilbränder.

Under fjolåret polisanmäldes 3 800 bränder i motorfordon i Sverige. Enligt polisen en effekt av social oro och ett ökat fall av försäkringsbedrägerier.

Stockholm kommun hamnade i topp på nästan 500 bränder och Örebro kommun hamnade åtta på listan med 94 bränder 2016, enligt Hem & Hyra som har sammanställt en rapport med statistik från brottförebyggande rådet Brå.

Nu vill Bostadsorganisationerna Hyresgästföreningen, HSB, Fastighetsägarna och Sabo vill nu införa nya regler, där det ska bli lättare att transportera bort övergivna och felparkerade bilar från privatägda marker. Organisationerna har framfört en skrivelse till justitieminister Morgan Johansson (S) gällande de nya reglerna som verka som en brottsförebyggande effekt.

Bilbränder 2016

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet Brå.

Stockholm kommun487Malmö kommun354Södertälje kommun259Göteborg kommun254Botkyrka kommun140Uppsala kommun122Västerås kommun111Örebro kommun94Helsingborg kommun90Eskilstuna kommun85

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.