Boxning ska hjälpa Parkinsonsjuka

Publicerad

Parkinson Örebro län har startat boxningsträning för sina medlemmar. Så kallad ”Rock steady boxing” som kommer från USA med specialanpassat träningsprogram för de med sjukdomen.

På måndagar träffas ett tjugotal medlemmar i föreningen Parkinson Örebro län för att träna boxning. En timmes hård träning under ledning av tränare från Örebro boxningsklubb i Tegelbruket är det som gäller.

TV: Se hela inslaget här

Tränar koordination och balans

– Vi fick höra att boxning skulle vara bra för oss som är Parkingsonsjuka. Dels för att det är hastiga rörelser och bra träning över huvud taget, berättar Kristina Hagström kassör i föreningen. Man tränar bland annat koordination och balans som är viktigt för oss.

En trött men nöjd Kristina Hagström efter ett pass boxningsträning. Hon och andra Parkinsonsjuka från Örebros förening jobbade hårt. Foto: Peter Comstedt/SVT

I hallen hör man ”Kom igen. Kör, kör, kör. Vad duktiga ni är.”.

– Tränarna Ismail och Kamran kör hårt med oss och vi blir trötta, säger Kristina men ler nöjt.

Lennart Nordengren tränar ”Rock steady boxing” i Tegelbruket. Foto: Peter Comstedt/SVT

”Alla gör sitt yttersta”

Lennart Nordengren tycker det är roligt att det är ungefär lika många kvinnor som män som tränar.

– Alla gör sitt yttersta här. En del är bra på skuggboxning och en del på att hoppa rep och så vidare, säger han. Kan man inte göra vissa saker så gör man inte det.

Ann Liljeqvist är med för tredje gången och säger att det är för tidigt för att det ska ha gett något resultat än. Men hon tror på det i framtiden.

– Det är väldigt bra men jobbigt att hålla reda på alla ben och armar samtidigt men det är det som gör att man får koncentrera sig så. Och det är jättekul, säger hon.

Så här nöjda är de Parkinsonsjuka efter ett träningspass i boxning i Tegelbruket. Foto: Peter Comstedt/SVT

Träningen har pågått sedan i april och kommer fortsätta hela sommaren och förhoppningsvis kommer man utöka till två pass i veckan till hösten, berättar Kristina Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.