Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är fredagkväll på boxningsklubben i Kopparberg. Starta klippet för att hänga med på ett träningspass. Foto: Jonas Kraft/SVT

Boxningsintresset växer i Kopparberg: ”Det blir en mötesplats”

Publicerad

Att erbjuda alternativa träningsformer men också en mötesplats – det var målet när Bergslagens fight club startade för drygt ett år sedan.

Sedan dess har allt fler börjat träna boxning i Kopparberg och nyligen invigdes en ny träningslokal.

– Intresset växer, säger Marcus Grimvakt, en av initiativtagarna och tränare i klubben.

– Kampsport behöver växa organiskt. Några behöver komma och testa, sedan pratar de om det med sina vänner och så drar de med sig flera och så ger det lite ringar på vattnet.

Marcus har hållit på med kampsport sedan han var 19 år, och när han flyttade till Kopparberg funderade han på hur han kunde använda sina erfarenheter.

Lisa Leffler-Peura, ordförande i föreningen, kommer från Stockholm, har tränat kickboxning och hamnade också i Kopparberg. Hon tycker att föreningen fyller ett växande behov.

Mötesplats för unga

– Det blir en mötesplats på en sådan här ort där det inte finns så mycket att göra, speciellt för ungdomarna. Det är kul att kunna erbjuda något som kanske kan ge hopp, gemenskap och naturligtvis en bättre hälsa.

På sikt hoppas de kunna bjuda in andra klubbar och arrangera distriktsmästerskap. De drömmer också om att kunna bygga en boxningsring för att kunna tävla på riktigt.

Lisa hoppas också på att fler tjejer ska komma och träna.

– När vi iordningställde lokalen var vi noga med att vi skulle ha separata omklädningsrum. Alla ska kunna känna sig bekväma med att komma hit, byta om och träna på sina egna villkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.