Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar neurologen Birgitta Magnuson varför personer som lider av epilepsi är extra utsatta av bristen på medicin. Foto: SVT/TT

Brist på epilepsimedicin i landet: ”Hämta inte ut medicin i sista sekund”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stora problem med brist på läkemedel i Sverige som bidrar till att det blir svårt att få tag på vissa mediciner. I Örebro län är det många personer med epilepsi som hör av sig och är oroliga att de inte får rätt medicin i tid.

– Det är inte säkert att dem får medicin i tid, utan att det kan vara så att vi måste byta mediciner. Ibland måste vi göra speciallösningar med licenspreparat och det kan ta upp till två veckor innan man får sin medicin då, säger Birgitta Magnuson, neurolog.

– Det finns stora risker om personer med epilepsi blir utan mediciner.

”Hämta inte ut i sista sekund”

I Sverige finns det ungefär 80 000 personer med epilepsi i olika varianter, varav runt 1 500 i Örebro län.

– Vi har haft personer som blivit utan medicin som kommit in till akutmottagningen och blivit inlagda på grund av anfall, så det ställer till det för många.

På måndag den 13 februari är det internationella epilepsidagen, som är till för att öka kunskapen om epilepsi och påvisa behovet av forskning.

Hör Birgitta Magnuson berätta varför personer som lider av epilepsi är extra utsatta av bristen på medicin och varför det kan råda brist på vissa mediciner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.