Bristen på foder kan bli en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

I Johan Linderkers mage värker just nu oron. Om inget radikalt inträffar snart riskerar hans 150 mjölkkor att bli utan foder till hösten.

Johan Linderkers 150 mjölkkor kräver motsvarande en lastbilslast med foder var tredje dag. Just nu går de ute och betar vid strandkanten och har det bra även om många av dem föredrar skuggan.

Men i takt med att solen bränner sönder gräsvallarna ökar oron för att korna ska bli utan mat framemot hösten.

– Vi sover inte om nätterna just nu utan oroar oss för vinterfodret, säger Johan Linderkers.

Inte råd att köpa från Tyskland

För att köpa foder kan bli en mycket dyr historia som det ser ut nu.

– Det är torrt i hela Sverige och torrt Danmark. I Tyskland har det regnat lite men att köpa foder därifrån är inte något man kan hålla på med.

”Om” är det som oroar

På LRF konstaterar man att även spannmålsbönderna har det tufft i värmen.

– Att det inte blir någon bra spannmålsskörd kan man utgå ifrån, säger Per Willén som är ordförande för LRF Örebro län. Det blir ett ekonomiskt avbräck för många. Men för mjölkbönderna är nog oron värst, de månar om sina djur.

Om det kommer regn så kommer gräsvallarna att växa tillbaka. Men det är just det där ”om” som Johan Linderkers har svårt att inte oroa sig för.

– Nu har vi fått tio millimeter regn men det behövs mer. Det vi har fått räcker ingen vart!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.