Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inför säsongen stängdes Nora Tåghem – nu vill ägaren sälja verksamheten. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Brister i brandskyddet: Nora tåghem nedstängt med omedelbar verkan

Publicerad

Hotellrum som inte är brandtekniskt avskilda och dåliga utrymningsvägar är några brister bygg- och miljönämnden slår ner på. I slutet av maj kom beslutet att förbjuda hotellverksamhet i de gamla tågvagnarna i Nora.

”Bristerna bedöms innebära fara för människors liv om det skulle börja brinna” skriver Marie Jonsson, tf förvaltningschef för Samhällsbyggnad Bergslagen i ett melj till SVT.

Vandrarhemmet vid stationen i Nora har 36 sovplatser. Ägaren, Agneta Brambeck som drivit vandrarhemmet i sex år, har nu försökt få tag på alla gäster som bokat rum i sommar.

– Det känns väldigt tråkigt, det är många som bor här under sommaren, bland annat i samband med Noramarken, säger hon.

Agneta Brambeck kommer inte att överklaga beslutet.

– De åtgärder som krävs med bland annat bredare utrymningsvägar är inte möjliga, säger hon.

Saknas bygglov

Enligt Marie Jonsson, t.f. förvaltningschef Samhällsbyggnad Bergslagen, gjordes brandtillsynen efter att bygglovskontoret begärt ett yttrande från räddningstjänsten, med anledning av att tåghemmet saknar bygglov. Att verksamheten inte har något bygglov hanteras separat, och påverkar inte det förbud som har utfärdats.

– Just nu söker jag bygglov så tågen kan stå kvar. Då kanske det går att sälja anläggningen, eller om det går att sälja tågen för sig.

Annars kanske de kommer behöva forslas bort, säger Agneta Brambeck.

Enda vandrarhemmet i Nora

Enligt Håkan Ceder, chef för turistbyrån i Nora, försvinner nu det enda vandrarhemmet i stan. Ett ställe med många bäddar som lockar större sällskap och familjer. Han säger att de blev tagna av beskedet.

– Sen många år är det högt tryck av turister i Nora, det blir en utmaning när 36 bäddar försvinner från utbudet, säger han.

För att lösa situationen har turistbyrån kontaktat alla boendeanläggningar i kommunen de känner till.

– Så att de olika anläggningarna lär känna och kan rekommendera varandra vid förfrågningar, säger han.

I klippet hör du om bristerna som räddningstjänsten hittade vid tillsynen av vandrarhemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.