Foto: Anders Nord/SVT

Efter stölden: Britt-Louise fastnade i polisens telefonköer

Uppdaterad
Publicerad

Många uppger att de haft problem att nå polisen på 114 14. Britt-Louise Jägerhill i Örebro är en av dem som gjort flera försök och väntat i timmar på att komma i kontakt med polisen. – Det är en katastrof för samhället, säger hon.

Det var på morgonen den 10 september som Britt-Louise Jägerhill upptäckte att rullatorn, som vanligtvis står parkerad utanför hennes bostad, var borta.

Hon ringde polisen för att göra en stöldanmälan, men eftersom det var telefonkö valde hon alternativet att bli uppringd och knappade in sitt telefonnummer. Efter fyra-fem timmar blev hon kontaktad av polisen.

– De tog emot min anmälan och sa att jag skulle få en kopia på den efter någon vecka.

Kommunen krävde polisanmälan

Britt-Louise hade lånat rullatorn av kommunen och behövde anmälan för att intyga att den blivit stulen. Men anmälan kom aldrig.

– När jag skulle ringa igen och kolla var anmälan tagit vägen. då var det kö på 150 personer.

Ringde istället mitt i natten

Dagen därpå ringde hon 114 14  igen, men när hon inte heller då kom fram till polisen gjorde hon ett försök på natten i stället.

– Det var 35-40 samtal före i kön och tog en timme innan jag kom fram.

Jan försökte anmäla brott i två dagar

I veckan berättade vi om Jan Engman som försökte anmäla ett inbrott men som inte kom i kontakt med polisen på två dygn på grund av långa kötider till 114 14.

Nyheten har väckt många reaktioner. I en omröstning på SVT Nyheter Örebros hemsida har 56 procent av över 2000 röstande uppgett att de har haft problem att nå fram till 114 14.

Hälften av de som svarade på vår webbfråga har haft problem med att nå polisen via 114 14. Foto: SVT Design.

Många reaktioner på sociala medier

Och på sociala medier, där artikeln delats, är det många som reagerat. Så här låter några  kommentarerna:

Det är fullständigt otroligt att de har en sån lång telefonkö hos polisen. Det är skandal att ha över 100 personer som väntar på sin tur”.

De kan bero på att de är på utbildning... händer det varje gång man ringer? För det är alltid långa köer när man ringer in”

”Bedrövligt, oacceptabelt, och ansvarslöst”

Bedrövligt, oacceptabelt, ansvarslöst och farligt för både samhälle och individ. Åtgärd, tack!

Man blir mindre och mindre förvånad angående dagens polisresurser i vårt avlånga land! Känns ganska tufft inför vår mörka höst!

Britt-Louise, som upprepade gånger försökte komma i kontakt med polisen, säger att hon tror att många ger upp och struntar i att ringa till polisen på grund av kötider.

Vad tänker du om att det tog så lång tid?

– Vad ska man säga? Det är en katastrof för samhället. Samtidigt kan jag förstå att poliser tröttnar och slutar, säger Britt-Louise.

Läs mer: Därför är det lång kö till 114 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen inom polisen

Mer i ämnet