BRÅ vill se mer folk och rörelse på Järntorget – året runt. Foto: Johannes Weckström /SVT

Bättre belysning och mer folk ska göra torget säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Bättre belysning. Och att få fler människor att röra sig i området, på olika tider. Det är två förslag från Brottsförebyggande rådet i Örebro – för ökad säkerhet på Järntorget.

Brottsförebyggande rådet består av representanter för bland annat polis, socialtjänst och andra myndigheter. Rådet arbetar med trygghetsfrågor och Järntorget med omgivning finns redan med som ett fokusområde sedan tidigare.

– Det handlar om platsen som sådan. Inte bara toaletten, utan säkerheten och tryggheten på Järntorget är en del i det också, säger Patrik Wallin, ansvarig för brottsförebyggande frågor på Örebro kommun.

Patrik Wallin är ansvarig för brottsförebyggande frågor i Örebro kommun. Foto: Johannes Weckström / SVT

Mer belysning och folk i rörelse

Han ser flera möjligheter att förbättra miljön för att öka tryggheten, och tror inte att avgiftsbelagda toaletter per automatik innebär att problemen försvinner.

– Det kan handla om belysning och att man kan försöka få in fler folk på stråken, så att det är en trevlig miljö helt enkelt.

Tänkbart med kameror

I sociala medier hos SVT Nyheter Örebro har läsarnas förslag bland annat varit att införa kameraövervakning. Patrik Wallin konstaterar att en sådan dialog förs i kommunen tillsammans med polisen och fastighetsägare, men att man inte tittat särskilt på Järntorget än.

– Här måste man väga in helheten av platsen som knutpunkt, och en av de platser i Örebro som det är mest rörelse på, framförallt från morgon till tidig kväll. Men man kan inte bara sätta upp kameror som ska ersätta allt annat, de måste kompletteras med annat förebyggande arbete också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.