Busschauffören surfade på sin mobil under färd. Nu stängs han av. Foto: Privat

Busschaufför avstängd efter att ha mobilsurfat under färd

Uppdaterad
Publicerad

En busschaufför anställd av bussbolaget Nobina har stängts av från sitt jobb efter att ha mobilsurfat samtidigt som han körde en länsbuss.

Nobina agerade efter att en passagerare filmat hela händelseförloppet med sin mobil, när chauffören körde från norra länsdelen till Örebro. Något som na.se var först att berätta om. Nobina kör länsbussarna på uppdrag av Länstrafiken i Örebro län.

Daniel Svensk, trafikchef på Nobina.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Våra regler är väldigt tydliga om vad som gäller och chaufförens beteende är helt oacceptabelt, säger Daniel Svensk, trafikchef på Nobina, till SVT Örebro.

Stängdes av

Mannen identifierades igår med hjälp av filmen, och stängdes av från sitt arbete idag.

– Vi är tacksamma för att en passagerare har dokumenterat vad som hänt , då är det mycket lättare för oss att agera. Nu har vi och facket haft ett första samtal med chauffören och tillsammans gått igenom hela händelseförloppet och filmerna, säger Daniel Svensk.

– Vi måste kunna lita på att våra chaufförer håller sig till det regelverk som gäller, och det här är ett rejält övertramp som vi måste reagera kraftigt på. Som jag ser det kan han inte fortsätta som busschaufför hos oss, fortsätter han.

Kollegor har reagerat

Enligt Daniel Svensk har chauffören kört klanderfritt i många år.

– Det är tragiskt, men samtidigt har jag svårt att se att vi bara kan nöja oss med en skriftlig varning. Vi ska ha ett nytt möte med honom den här veckan, innan vi tar ett formellt beslut.

Han konstaterar att många av mannens kollegor reagerat med bestörtning.

– Många är ledsna och besvikna. Nu kommer vi att ha intern information om det som hänt och hur vi ser på det hela, och ytterligare betona vikten av att man som anställd hos oss följer de regler som gäller och som vi informerar om både på arbetsplatsträffar och på intranätet.

Ovanlig händelse

Enligt Daniel Svensk är det ovanligt att passagerare rapporterar liknande händelser.

– Det är väldigt ovanligt, även om det tyvärr kommer in rapporter på förare som pratat i mobil. Men där råder samma nolltolerans, även om man använder handsfree.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer