Byggnads om stoppade byggarbeten i länet: ”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora byggen i länet har just nu problem med att underentreprenörer inte fått betalt och därför valt att lämna byggena, något P4 Örebro och Nerikes Allehanda rapporterat om. Och betalningskraven mot byggbolaget Byggtema blir nu allt fler hos Kronofogden.

– Det är ett allvarligt läge och många riskerar att hamna i farozonen, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads i Örebro och Värmland.

Oroliga samtal har börjat komma in till fackorganisationen Byggnads med anledning av att underleverantörer till Byggtema lämnat pågående arbeten eftersom man inte fått betalt.

”Väldigt ovanligt”

Två av projekten som försenas är byggandet av det nya vård- och omsorgsboendet Blomsterängen i Hallsberg och renoveringen av stadsbyggnadshuset i Örebro.

– Det är väldigt ovanligt att underleverantörer lämnar byggen. Det brukar man inte göra i första taget, säger Kenneth Svärd.

Ser allvarligt på läget

Att ett så stort bolag hamnat i den här situationen förvånar Byggnads lokalt.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt eftersom det rör ett så stort byggföretag som funnits länge i Örebro. Jag har nog inte varit med om något liknande, säger Kenneth Svärd.

Hör hans oro för medlemmarna och om situationen som påverkar branschen just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.