Per-Åke Sörman, centerpartist Foto: Emilie Pless/SVT

C-politiker får omställningsstöd trots nytt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det före detta kommunalrådet i Örebro, Per-Åke Sörman (C), hoppade av sin post efter en förtroendekris i partiet. Trots att han fått nytt jobb får han ett omställningsstöd utbetalt, det uppger GT/Expressen.

Tidningen GT/Expressen har granskat det så kallade omställningsstödet som betalas till politiker som kliver av sina förtroendeuppdrag.

Tidningen har kontrollerat 19 före detta förtroendevalda politiker, bland andra centerpartisten Per-Åke Sörman som suttit fyra år som kommunalråd i Örebro kommun, men slutade den 9 oktober 2020.

Nytt jobb och politiska uppdrag

Granskningen visar att Sörman får närmare 60 000 kronor i omställningsstöd under 12 månader, trots att han den 2 november gick till ett nytt arbete och även arvoderas för flera politiska uppdrag han fortfarande har.

– Det stämmer och det enda jag kan säga är att jag följer Örebro kommuns regler och avtal, säger han.

Nya regler

Sista veckan i september 2020 beslutade kommunfullmäktige i Örebro om ändrade regler vad gäller omställningsstödet till politikerna och kravet på avräkning avskaffades.

– Jag satt ju fortfarande kvar som kommunalråd då, men valde att inte delta i att fatta det beslutet, säger Sörman, som menar att han nu personligen får klä skott.

– Det är klart att gemene man som jag möter på gatan och i idrottsklubben undrar om jag fifflar medvetet, men så är det givetvis inte.

Om du då iklär dig rollen ”gemene man” – vad tänker du då?

– Det är klart att det borde vara avräkning. Det står jag för, säger Per-Åke Sörman (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer