Maria Ekman och henne kollegor driver caféet 39:ans café o Svenska kyrkans regi. Foto: Nick Strömgren/SVT

Caféet som hjälper ensamma under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

15 minusgrader eller 15 plusgrader, det har inte stoppat 39:ans café i Karlskoga att bjuda in sin gäster gratis för att inte känna sig ensamma under pandemins tuffaste tider.

Under hösten när pandemin slog hårt och restriktionerna sjönk till 8 personer i en lokal valde det lilla cafeét 39:ans café som drivs av Svenska kyrkan att ta ut sin verksamhet. Varje tisdag och torsdag har de suttit ute och samtalat och umgåtts, främst för att många människor har behövt det.

– Vi kände att vi ville vara tillgängliga för de människor som behövde oss under de tuffa tiderna, säger Maria Ekman.

Coronaviruset i Örebro län

Temperaturen har inte varit ett hinder

Trots att det varit kallt eller varmt så har café haft öppet för de som vill delta. Enligt Maria Ekman så har caféet varit en viktig samlingspunkt för många människor även om de suttit på avstånd.

– Det har varit den tråkigaste tiden på flera år för mig, det är tur att den här platsen funnit, säger Gunvig Hurtig som besökt cafeét flertal gånger.

Allt har varit kostnadsfritt och grundprincipen med caféet har varit att träffats på grund av sociala kontakt varit brist för många människor i de bistra tiderna av corona pandemin.

Se Maria Ekman och besökare berätta om stödet caféet varit för flera människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet