Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Cambios vd Peter Gille hur företaget hanterar patientuppgifter. Foto: Bertil Ericson/TT, Susanne Lindholm/TT, Cambio (pressbild)

Cambios vd: ”Kommer inte lagras några patientuppgifter i molnsystem”

Uppdaterad
Publicerad

Nya journalsystem införs i flera regioner. Samtidigt har en diskussion uppstått efter att Region Skåne tvingades tvärbromsa sin överföring av patientuppgifter.

Cambio är dominerande på den svenska marknaden med sitt journalsystem Cambio Cosmic. Det används används redan i åtta regioner, och är på väg att införas i ytterligare nio stycken.

I Region Skåne har man valt en annan leverantör, amerikanska Cerner. Men på grund av juridiska oklarheter har överföringen av personuppgifter till dotterbolagets sevrar stoppats.

Detta på grund av att amerikanska myndigheter kan begära ut uppgifter från servrar som ägs av amerikanska bolag. Det spelar ingen roll var i världen servarna står.

Cambio använder amerikanska Microsofts molntjänst Azure. Men enligt Cambios vd Peter Gille lagras inga patientuppgifter på servrar som ägs av amerikanska bolag.

– Vi har haft det i åtanke när vi jobbar med molntjänster, att det inte är reglerat hur det här ska ske. Vi låter vi bli att lagra någon som helst patientinformation molnrelaterat, säger Peter Gille.

Cambio Cosmic används redan i följande regioner: Uppsala, Jämtland/Härjedalen, Kronoberg, Kalmar, Västmanland, Östergötland, Värmland och Jönköping.

I januari 2016 gjorde regionerna i Örebro, Blekinge, Sörmland, Västerbotten och Västernorrland en gemensam upphandling av Framtidens vårdinformationsstöd. I juni 2019 tecknade regionerna ett avtal med Cambio.

Sedan följde resterande regionerna i den så kallade Sussa samverkan efter; Halland, Norrbotten, Dalarna och Gävleborg.

Syftet med Sussa-samarbetet är att regionerna ska samverka för att nå Vision e-hälsa 2025. Visionen innebär att Sverige ska vara bäst i världen år 2025 på att använda de möjligheter som digitaliseringen och e-hälsan ger.

De regioner som inte tecknat avtal med Cambio är Stockholm, Gotland, Västra Götaland och Skåne.

Källa: Sveriges kommuner och regioner, ehalsa2025.se, Sussa samverkan, Cambio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer