Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Turell arbetar på avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer på MSB. Foto: Privat, Simon Rehnström/SvD/TT

MSB om riskerna med nya journalsystemet

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av regionerna i Sverige har eller kommer att börja använda Cambios journalsystem i vården. Och det kan skapa problem vid driftstörningar.

– Det innebär att en större andel av Vårdsverige måste ställa om till alternativa sätt att jobba på, säger Johan Turell på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

De nio regioner som nu ska införa journalsystemet har valt att låta leverantören sköta driften av systemet, till skillnad från de regioner som redan använder systemet.

Och även om det har fördelar att låta en stor aktör sköta driften finns det också risker.

– Även superkvalificerade aktörer som det eventuellt skulle kunna röra sig om här kommer då och då att drabbas av stora avbrott och liknande, säger Johan Turell, senior analytiker och forskningssamordnare på MSB.

”En vanlig missuppfattning”

Cambio är dominerande på den svenska marknaden när det gäller journalsystem i  vården. I dag har företaget avtal med 17 av landets 21 regioner. Totalt bor det nära 4,8 miljoner människor i Cambioregionerna, enligt SCB.

MSB får incidentrapporter från leverantörer av samhällsviktiga tjänster inom hälso- och sjukvården. En majoritet av rapporterna handlar om systemfel eller misstag.

– Jag tror att en vanlig missuppfattning överlag när det gäller it-incidenter är att de handlar om angrepp huvudsakligen. Och det är ganska olyckligt. Det finns helt enkelt inte stöd för det. Åtminstone inte i de underlag vi får in, säger Johan Turell.

Om journalsystemet går ner går det att komma åt informationen genom en läskopia. Hur ofta den uppdateras har Cambios vd Peter Gille ingen uppgift om.

I klippet kan du höra mer om läskopian och riskerna med det nya systemet.

Cambio Cosmic används redan i följande regioner: Uppsala, Jämtland/Härjedalen, Kronoberg, Kalmar, Västmanland, Östergötland, Värmland och Jönköping.

I januari 2016 gjorde regionerna i Örebro, Blekinge, Sörmland, Västerbotten och Västernorrland en gemensam upphandling av Framtidens vårdinformationsstöd. I juni 2019 tecknade regionerna ett avtal med Cambio.

Sedan följde resterande regionerna i den så kallade Sussa samverkan efter; Halland, Norrbotten, Dalarna och Gävleborg.

Syftet med Sussa-samarbetet är att regionerna ska samverka för att nå Vision e-hälsa 2025. Visionen innebär att Sverige ska vara bäst i världen år 2025 på att använda de möjligheter som digitaliseringen och e-hälsan ger.

De regioner som inte tecknat avtal med Cambio är Stockholm, Gotland, Västra Götaland och Skåne.

Källor: Sveriges kommuner och regioner, ehalsa2025.se, Sussa samverkan, Cambio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer