Carl Jan Granqvist skänker Saxå Bruk till en nybildad stiftelse. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Carl Jan Granqvist skänker bort sitt livsverk Saxå Bruk

Uppdaterad
Publicerad

Saxå Bruk mellan Hällefors och Filipstad kommer att skänkas bort till en nybildad stiftelse, det bekräftar Carl Jan Granqvist för SVT.
– Anledningen är att jag håller på att dödstäda, säger han.

Enligt ett pressmeddelande gäller det hela egendomen på 200 hektar mark, 13 hus och alla inventarier. Tanken är att anläggningen, som är belägen alldeles intill Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, ska bli ett centrum för kulturell och måltidsanknuten utveckling.

– I och med att Restauranghögskolan har ifrågasatts av universitetet i Örebro, så kände jag att om man bildar den här stiftelsen som blir ett hem för svensk gastronomi så kan det bli till en slags intellektuell hjälp på vägen att utveckla Restauranghögskolan för framtiden, säger Carl Jan och fortsätter:

– Samtidigt finns det inget riktigt fysiskt hem för svensk gastronomi. Därför känns det naturligt att skapa ett hem för gastronomin alldeles intill Campus Grythyttan.

Arbetet med att bilda stiftelsen kommer att ta mycket tid, men samtidigt arbetar han också med Folkets Hus och parker för att lyfta fram lokala måltider under hela 2023.

”Varje landskap ska ta fram en unik landskapsmeny, men också en ny dukning med nya bestick, glas, dukar osv. I samarbete med Folkets hus och parker ska menyn också serveras hos dem, så att alla kan ta del av den”, säger Carl Jan i pressmeddelandet.

Överlåter herrgården – efter 40 år

I år är det 50 år sedan Carl Jan Granqvist kom till Grythyttan och 40 år sedan han tog över Saxå Bruk. Men trots det känner han inget vemod över att nu skänka bort sitt livsverk.

Tvärtom.

– Nej, det känns inte ett ögonblick vemodigt. Tvärtom så känns det väldigt skönt att man inte ska sälja ut alla inventarier som jag hunnit samla på mig under alla år. Det är snarare en väldig lycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer