Caroline Dieker (M) är ny ordförande för kommunstyrelsen i Askersund. Foto: Mikael Åberg

Caroline Dieker (M) ny ordförande för kommunstyrelsen i Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart – det blir ett maktskifte i Askersunds kommun. Under kvällen valdes Moderaternas Caroline Dieker till ny ordförande för kommunstyrelsen.

Efter måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde i Askersund är nu maktskiftet i Askersund ett faktum. Kommunfullmäktige valde moderaternas Caroline Dieker till ny ordförande för kommunstyrelsen.

– Det kommer bli spännande och en utmaning, och det kommer alla gånger kanske inte att vara helt lätt, säger hon.

Kommunen, som enligt Dieker har stora ekonomiska utmaningar, kommer nu styras i minoritet av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Minoritetsstyret fick vid kvällens val fick stöd av Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet.

– Vi förstår vad det betyder att styra i minoritet, och vi kommer vara tvungna att skapa en rätt bred enighet i både stora som små frågor.

S vid makten sedan -94

Som SVT Nyheter Örebro tidigare berättat gav Socialdemokraterna i förra veckan upp sina försök att bilda ett styre i Askersund. Istället gick partiet in i opposition tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi är taggade för att driva en ansvarsfull och aktiv opposition och inte falla in i populism. Vi socialdemokrater har suttit i makten sedan -94, så vi har en stor vana av att få vara med och bestämma, sa Per Eriksson (S) då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.