Chatta med oss om hur du helst vill arbeta. Vad tycker du är bäst? Hemifrån, på kontoret eller en blandning? Foto: Henrik Montgomery/TT

Chatt: Hur vill du helst jobba – hemifrån, på kontoret eller en blandning?

Uppdaterad
Publicerad

Hybridarbete har blivit vanligt efter pandemin. Hur vill du helst jobba? Hemifrån, från kontoret eller vill du ha möjlighet att välja själv var du vill jobba från beroende på hur det känns för dagen?

Dela med dig av dina tankar, erfarenheter och åsikter i chatten nedan.

Chatt: Hur vill du helst jobba – hemifrån, på kontoret eller en blandning?

Pinnat inlägg

Tack för att ni har delat med er av era tankar kring hybrid- och hemarbete. Nu stänger vi chatten för den här gången.

Göran • Distanskontor bör vara en bra lösning för den som har långt till sitt arbete. D.v.s. istället för att arbeta hemma i bostaden har man en kontorsarbetsplats inom bekvämt avstånd från hemmet. Därigenom slipper man pendla långa sträckor och samtidigt ha tillgång arbetskamrater även om dessa har andra arbetsgivare.

Mackan • Jobbar inom service, på hotel, så svårt att jobba hemifrån..Men skulle inte vilja jobba hemifrån oavsett, skulle sakna kollegor och gäster.

Nej till kontorslandskap • Hybrid eller helt på distans är det bästa. De nya kontoren utan enskilda platser skapar stress och man får ingen arbetsro. Även om du sitter på en såkallad "tyst yta" så rör sig folk fortfarande runt dig när de går till och från sin plats.

Sara • Hälften hemma och hälften på kontoret ungefär. Tycker det är ett bra upplägg! Behöver träffa kollegorna ibland och vara på plats för att känna driv och engagemang i mitt arbete. Men hemarbetet är återhämtande med kortare dagar och färre intryck. Vissa arbetsuppgifter passar att göra hemma och vissa på jobbet.

Josephine • Jag är inte glad över att länsstyrelsen flyttar eftersom jag har stort behov av att arbeta tyst i ett tyst arbetsrum. Nu ska det visst bli kontorslandskap. Hur tänkte de som bestämde det här? De tänkte inte på anställda som har olika behov för att kunna arbeta i lugn och ro

Robin • Jag vill jobba på kontoret varje dag och man känner sig ibland lite bortglömd med allt fokus på att "alla" vill jobba hemma ibland. Många av oss som jobbar på kontoret varje dag skulle må bra av att få fasta platser men det får vi inga där jag jobbar. Det blir ett letande och stress varje morgon för många. Många har dessutom svårt att koncentrera sig i kontorslandskap som är det "nya". Drygt 25 år kvar i yrkeslivet börjar man fundera på om man kommer att stå ut...

Alex • Hemifrån, alla dagar i veckan.

Den 8-timmars arbetsdag vi påstås ha är väldigt sällan 8 timmar, då det inte räknar med tid man spenderar på att ta sig till och från arbetsplatsen. Det skiljer sig såklart, då vissa kan ha sin arbetsplats på andra sidan gatan, medans vissa måste pendla 30-60 minuter fram och tillbaka, dagligen. Att arbeta hemifrån skär bort den dagliga färden till och från arbetet, och då är vi närmare den 8-timmars arbetsdag vi är lovade.

Medans vissa föredrar att jobba på t.ex. ett kontor, så bör det alltid vara ett alternativ att jobba hemifrån om arbetet realistiskt kan utföras från ens eget hem.

Gunilla Eriksson • Jag arbetar på förskolan och skulle önska att kunna arbeta hemifrån ibland.

Anders • Är "välsignad" med möjligheten att arbeta på två olika kontor och även hemifrån, så jag fördelar min tid mellan kontoren om jag inte har ett sjukt barn, då kan jag istället vobba utan att mitt arbete påverkas nämnvärt.

Ett perfekt upplägg enligt mig, förutsatt att man har tagit sig tiden att verkligen göra iordning en arbetsplats hemma, samt har utrymmet då dvs.

Det är jätteskönt att åka till kontoret, men det måste vara lika enkelt att jobba hemifrån, det är något jag tar med mig från pandemitiden och efterföljande period.

Ellie • Distansarbete (hemifrån) är det optimala för mig. Då får jag arbetsro, och slipper restid. De dagar när man ska arbeta på plats behöver i alla fall jag ett eget kontor. Kontorslandskap är ohälsosamt att arbeta i.

Jag skulle inte klara av det alls. En fördel är att ha en fast dag när alla är på plats för att kunna mötas, och få det kollegiala utbytet. Då även fysiska möten kan bokas in.

För övrigt är zoom ett väl fungerande verktyg för kontakt med kollegor och klienter. Det svåraste är hybridmöten, eftersom vi inte är bra på det. Den tekniska utrustningen finns sällan för bra funktion. Det viktiga vid hemarbete är att också kommunicera sina arbetstider till kollegor.

En del väljer att kanske jobba fm, vara ledig med barnen på em och sedan jobba igen på kvällen. Det kan vara svårt för samarbetet om den ordinarie arbetstiden är dagtid. Där kan svårigheter lätt skapas i en organisation om det är otydligt vad som gäller.

Arbetsgivare kan redan i sina annonser tydliggöra hur detta ser ut. Det kan underlätta i rekryteringen. Samt att den som vill arbeta hemifrån respektive på plats, lättare kan söka sig till arbetsplatser som har det arbetssätt som passar det en person söker.

Detta verkar ha stannat av nu, medan det under pandemin var tydligare med arbete på distans. Distansatbete ger möjligheten att söka sig till arbetsplatser på avstånd som inte är möjligt att pendla till. En möjlighet att rekrytera bredare, som är gynnsamt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.