Henrik Larsson, professor i epidemiologi vid Örebro Universitet, fanns med i chatten och svarade på era frågor under onsdagen. Foto: SVT

Här svarade forskaren på tittarnas frågor om kopplingen mellan adhd och dåliga matvanor

Uppdaterad
Publicerad

Det kan finnas ett genetiskt samband mellan att utveckla adhd och att vara sugen på skräpmat och socker enligt en ny studie vid Örebro universitet. Under tisdagen fanns möjligheten att ställa frågor till Henrik Larsson, professor i epidemiologi vid Örebro Universitet.

Mellan klockan 11 och 13 fanns Henrik Larsson på plats för att svara på era frågor.

Chatta med forskaren om kopplingen mellan adhd och dåliga matvanor

Hej och tack för att ni har varit med oss och ställt så många intressanta frågor i chatten. Vi har försökt svara på de flesta. Titta gärna in på vår sajt svt.se/orebro för att se mer om ämnet.

/Kristofer Ström, reporter

Ann-Louise • Hej
Jag tror ni är något på spåren. Om man tittar grupper på fb som gjort gastric bypass, så har många där en adhd-diagnoss. Av dessa har även en hög procent fått alkoholproblem efter sin gbp-op.
Men vad finns då för hjälp att få för att hantera beroende/impuls? Medicin?

Tack för en intressant kommentar. De här frågorna är väldigt relevanta för min forskning. I vår framtida forskning planerar vi dels att undersöka om vi kan hitta faktorer som gör att vi kan undvika beroende och fysiskt ohälsa.

Vi är också intresserade av att ta reda på hur vi ska hjälpa personer med ADHD som redan har utvecklat fysiska problem som feta och typ 2-diabetes.

Precis som du skriver så har forskningen visat att ADHD är överrepresenterat hos de som genomgår ett kirurgiskt ingrepp för fetma (GVP-OP).

Det kan vara svårt att följa den ganska strikta behandlingsplanen som kommer efter ett sådant här ingrepp för personer med ADHD. Vi vill med vår forskning förbättra kunskapen kring det här för att senare kunna svara på de frågor du ställer.

/Henrik Larsson

Niklas • Kan det inte vara så enkelt att personer med adhd har sämre impulskontroll och svårare att ta beslut baserade på långsiktiga vinster? Kosten skulle då vara en följd av diagnosen.

Visst kan det vara så. Precis som du säger karakteriseras personer med ADHD av sämre impulskontroll vilket kan vara en förklaring till varför vi ser det här sambandet mellan ADHD och sämre matvanor.

/Henrik Larsson

Lisa • Hur går ni vidare härifrån? Vad hoppas ni åstadkomma med forskningen?

En viktig sak att gå vidare med är att i mer detalj förstå i vilken utsträckning matvanor och kost förklarar sambandet mellan ADHD och fysiska problem som fetma, övervikt och typ 2-diabetes.

Om det är så att matvanor/kost har en stor roll tror vi att de här resultaten kan leda till att vi på ett bättre sätt kan hjälpa personer med ADHD med kosten. Det är viktigt för att det finns förbättringsmöjligheter inom det här området.

/Henrik Larsson

sara • hej jag är 17 år och har adhd, min fostermamma säger jämt att vi inte ska äta mycket socker pga vår adhd. Så hon ger oss mycket mindre på helger än vad andra normalt får.
Kan man säga att man inte ska ge lika mycket mängd socker som andra bara för att man har adhd eller att bara för man har adhd så måste man minska på socker?

Baserat på vår forskning så tror jag att det är viktig att vara uppmärksam på matvanor, kost och sockerintag. Vi har visat på att personer med ADHD-symptom äter mer socker än personer utan ADHD-symptom baserat på åldersspannet 20 till 46 år.

Det är inte så att dina ADHD-symptom förvärras av sockerintag. Däremot löper många som stoppar i sig mycket socker ökad risk för vissa sjukdomar.

Med tanke på att personer med ADHD har en ökad risk för olika typer av beroenden så är det viktigt att man tänker på hur mycket socker man stoppar i sig.

För personer med ADHD kan det vara viktigt att reflektera över beroende. Inte bara beroende kopplat kring alkohol, droger och tobak, utan även beroende i samband med mat och socker.

Kopplingen mellan adhd och mat/socker är inte lika stark och antagligen inte lika allvarlig som kopplingen till annat beroende, men trots det kan det vara viktigt att du reflekterar kring ditt sug efter socker.

/Henrik Larsson

Carola • Då menar du diabetes typ2 hoppas jag. Då typ1 inte har något med kost/hälsa att göra 💙. Trist när barnen får den kommentaren när de insjuknar

Du har alldeles rätt. I det här sammanhanget rör det sig om diabetes typ 2-diabetes.

/Henrik Larsson

Anna • Vid medicinering av adhd, påverkas sötsug?

Intressant fråga. I dagsläget finns det så vitt jag vet ingen forskning som besvarat den frågan.

/Henrik Larsson

Kerstin Wedin • Hej!
Vad har du kommit fram till i din forskning?

Vi har visat att det finns en koppling mellan ADHD-symptom och matvanor. Det betyder bland annat att personer med ADHD-symptom äter mer socker och mättat fett och mindre frukt och grönt än individer utan ADHD-symtom. Vi har också kunnat visa på att sambandet mellan ADHD-symptom och matvanor inte kan förklaras av ålder, kön och socioekonomisk bakgrund.

Ytterligare forskning behövs för att mer i detalj ta reda på i vilken utsträckning som matvanor och kost påverkar risken för fysisk ohälsa, såsom diabetes och fetma hos personer med ADHD. Om matvanor och kost minskar risken för fysisk ohälsa så kan det även behövas mer kunskap hur man på bästa sätt hjälper personer med ADHD med kosthållningen.

Vi behöver öka kunskapen och uppmärksamheten om matvanor och kost hos personer med ADHD.

/Henrik Larsson

Hej! Vi får in mycket frågor vilket är jättekul. Vi försöker svara på så många möjliga. Mer medicinska frågor om läkemedelsbehandling och generella kostråd är ingenting som Henrik Larsson har möjlighet att svara då det är utanför hans forskningsområde.

/Kristofer Ström, reporter

Britt-Marie • Är det adhd som påverkar kosten eller är det kosten som driver adhd?

Det finns inget stöd för att kostvanor och mathållning orsakar/leder till ADHD.

Henrik Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.