Chefen försökte att ta reda på när en intervju hade gjorts – inte tillåtet enligt grundlagen. Foto: Anders Wiklund / TT

Chef anmäls för efterforskning av källa

Uppdaterad
Publicerad

Anställda vid en kommun i norra länsdelen har anmält en chef efter att denna gjort efterforskningar om vem som deltagit i en intervju med tidningen Kommunalarbetaren. Det framgår av flera anmälningar till Justitieombudsmannen, JO.

Det var i mitten av oktober som ett antal anställda vid en kommun i norra länsdelen blev intervjuade av en reporter på tidningen Kommunalarbetaren. När artikeln publicerats ringde en av de anställdas chefer till reportern för att försöka ta reda på om intervjun skett på arbetstid, var intervjun gjordes och vilket datum.

Skyddat enligt grundlag

Enligt meddelarfriheten har anställda rätt att prata med journalister på arbetstid utan att arbetsgivaren behöver meddelas. Arbetsgivaren får inte göra efterforskningar så som chefen i norra länsdelen gjort.

Det här är en del i det som kallas meddelarfrihet, och är skyddat i svensk grundlag.

Känner sig straffade

Därför är nu den aktuella chefen anmäld till JO i sex fall för efterforskning av källa.

Av anmälningarna framgår att de anställda mår dåligt av chefens agerande, och att de känner sig straffade för att de uttalat sig i media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.