• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Stina Storm, vd på City Örebro kommenterar i videoklippet läget för handeln i centrala Örebro med anledning av coronakrisen. Foto: SVT

Mer än halvering av handeln i Örebro – Stina Storm: ”Vi kommer se ett annorlunda centrum”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en tung tid för butiker, restauranger och ställen som erbjuder olika former av behandlingar. City Örebro bedömer att handeln har minskat med mer än hälften sedan coronakrisen drog igång. Samtidigt spirar nu de kreativa lösningarna för att få handeln att överleva.

Tänk globalt, handla lokalt. Det är en av City Örebros slogans och något de brinner för extra starkt i den ekonomiska kris som handeln nu genomlever.

Varslad personal, tomma hotell och butiker som går på knäna har blivit den nya vardagen i coronasmittans spår. Det är en allvarlig situation och vi kommer se ett annat centrum inom en snar framtid, det är Stina Storm, vd på City Örebro, säker på.

Coronaviruset i Örebro län

Samtidigt är det starka känslor inblandade.

– Det finns en uppgivenhet, men jag är också förvånad över hur mycket kämparglädje det finns. Det finns väldigt mycket positivt där ute, säger Stina Storm.

Flera krisplaner

För några verksamheter rullar det på bra, jämfört med andra. Både apotek och hälsokostbutiker samt dagligvaruhandel, exempelvis matbutiker, klarar sig hyfsat i dagsläget. För andra är situationen kritisk.

– Vi har en krisplan, både plan a, b och c. Men framförallt handlar det om stödpaket från regeringen nu. Det hjälper inta att skjuta kostnaden framför sig, utan vi behöver ekonomiskt bidrag. Att ta lån och rädda likviditeten är bara kortsiktigt. Det är inte en lösning utan blir en kalldusch senare.

I videoklippet berättar Stina Storm mer om de kreativa lösningar som finns och är på gång i centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet