Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stunderna de hinner träffas är få och värdefulla. På söndag ska Oleksandr tillbaka till sin krigstjänstgörning. Foto: Malin Gotlin/SVT

Civilmilitären Oleksandr i Örebro på semester från kriget i Ukraina

Publicerad

I flera år bodde Oleksandr i Örebro, men några månader före kriget bröt ut i Ukraina flyttade han och hans fru Anna tillbaka till Kiev. Nu är de på en kort, men välbehövlig, semester i Sverige hos släkt och vänner.

– Man måste ha särskilda skäl för att få resa iväg. Jag har anknytning till Sverige och det var ett bra argument för att få semester, säger Oleksandr.

Och semestern är efterlängtad, för kriget tar inte paus och den mesta tiden är Oleksandr och Anna ifrån varandra.  

– Ibland kan vi ses en gång i veckan och ibland en gång på två veckor. I vissa fall kan hon komma till mig där jag befinner mig i tjänsten.

Engagerade sig som volontär tillsammans med grannarna

Oleksandr tog värvning i civilförsvaret kort efter att kriget bröt ut den 24 februari förra året och Anna engagerade sig som volontär.

– Jag började som volontär tillsammans med mina grannar. I början var det svårt, det saknades ammunition, pengar och medicin, men med tiden blev det lättare att få tag på allt, säger Anna.

Oleksandr vill inte prata så mycket om kriget när SVT Örebro träffar honom. Men han berättar att kriget är mycket väntan och att vara alert när det gäller. Det är den starka sammanhållningen som gör att man orkar.

– Vi står bakom varandra, vi litar på varandra och det är det bästa som finns.

Om några dagar åker de tillbaka till kriget igen, i hopp om att det snart ska ta slut. Och för dem finns det också något väldigt speciellt som väntar till hösten.

Starta klippet för att höra vad som väntar och för att höra mer om deras liv i Ukraina.

I tidigare artiklar har fruns namn skrivits Ganna. Det är samma namn som Anna, bara olika stavning. När vi träffar Anna i Örebro så är det den svenska stavningen som hon föredrar, därav ändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.