LO kritiserar Coop forum Marieberg i Örebro för att behandla sina anställda dåligt. Foto: Johan Pisoni/SVT

Coop forum Marieberg får Årets känga av LO

Uppdaterad
Publicerad

Coop forum på Mariebergs handelsområde i Örebro har tilldelats Årets känga av fackorganisationen LO:s distrikt i Örebro och Värmland. Anledningen är att mataffären på ett respektlöst och skamligt sätt har kränkt och åsamkat enskilda medarbetare ekonomisk skada, enligt motiveringen. 

Bakgrunden till utmärkelsen är att Coop forum Marieberg har sänkt sysselsättningsgraden för flera av sina anställda med mycket kort varsel. 

– Man har över en dag gått från att ha en heltidstjänst till att bara få en halvtidstjänst. Har man inte gått med på att ta deltidsjobbet räknas det som arbetsvägran och då har arbetsgivaren fog att säga upp medarbetaren, förklarar LO-distriktets ordförande Thomas Andersson. 

Inget brott mot lagen

När facket fick kännedom och situationen på Coop sa man tidigt ifrån och försökte förmå Coop att ändra på sitt beslut. När så inte skedde togs fallet slutligen upp rättsligt i Arbetsmarknadsdomstolen. 

Domstolen gav Coop rätt. Det är alltså inget brott mot lagstiftningen att sänka en anställds sysselsättningsgrad från hundra till femtio procent, oavsett om den anställde haft en heltidsanställning i flera års tid.

Fler företag kan ta efter

Att Coop drivit denna fråga och genererat en prejudicerande dom kan nu innebära att andra företag inför samma typ av personalpolitik, menar Thomas Andersson.

– De har hittat en väg runt Lagen om anställningsskydd och gjort arbetsmarknaden osäkrare för många yrkesgrupper. Vi tycker att Coop, med sin bakgrund inom arbetarrörelsen, borde ha följt svensk arbetsmarkandspraxis istället för att driva det här till domstol, säger Thomas Andersson.  

– Coop borde ha schysta villkor, istället har man agerat fruktansvärt dåligt och respektlöst mot våra fackliga kamrater. Det känns förjäkligt, säger han.

LO-distriktets ordförande Thomas Andersson vill meddela Coops kunder om företagets personalpolitik och har därför tilldelat Årets känga till Coop forum på Marieberg. Foto: Privat/SVT

Coop vill inte kommentera utmärkelsen

Nu ska fackföreningen verka för att förmå politikerna att täppa igen det de kallar för ”hålen i lagstiftningen”.  

SVT Nyheter har sökt Coop forum Marieberg för en kommentar utan resultat. Inte heller Coops pressavdelning har återkommit med någon kommentar.

Motiveringen för Årets känga 2017:

Pristagaren tilldelas priset ”Årets känga” för att på ett respektlöst och skamligt sätt, inte bara åsamkat enskilda medlemmar kränkning och ekonomisk skada. Utan också visat vägen även för andra oseriösa arbetsgivare hur man kan gå tillväga för att runda Lagen om anställningsskydd (LAS) genom att plocka bort delar av anställningen. Ingen vet ännu hur långt ner gränsen går.

Deras agerande har gett Lagen om Anställningsskydd en ny innebörd, ett nytt ansikte. Den är nu inte längre ett skydd för någon. Vem som helst kan numera, oavsett anställningstid, drabbas av att arbetstiden hyvlas ner. De har med andra ord lyckats göra svensk arbetsmarknad till en betydligt otryggare plats än tidigare. Med såna vänner behöver en inga fiender.

Arbetsgivare som agerar på detta sätt unnar inte sin personal ens grundläggande trygghet i anställningen och visar dem inte heller den respekt de förtjänar. I förlängningen får det troligen konsekvenser också för deras egen verksamhet. Vilket får ses som en tydlig signal till kunder och intressenter.

Pristagare:

Coop Forum Marieberg Örebro

Källa: LO-distriktet Örebro och Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.