Coronakrisen ger fler chansen till vidareutbildning

Uppdaterad
Publicerad

En kris, som den coronapandemin orsakat, kan också skapa nya möjligheter. På Örebro Universitet förbereder man sig nu på att ta emot en delvis ny typ av studenter. Människor mitt i karriären som permitterats eller förlorat jobbet på grund av coronapandemin.

Regeringens nya satsning på högre vidareutbildning, ger Örebro Universitetet ett tillskott på drygt sju miljoner kronor.

Utbildningar i bristyrken

För de pengarna ska man skapa drygt 130 nya utbildningar inom olika bristyrken. Men en stor del av summan, drygt tre miljoner, ska användas till korta kurser i Artificiell Intelligens, AI.

De korta utbildningarna kan ske på distans och man vänder sig främst till personer som redan har en teknisk grundutbildning, men som behöver komplettera sina kunskaper med de senaste rönen inom AI.

”En bra chans att ge tillbaka”

– För oss är det en bra chans att ge tillbaka till samhället, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och vice rektor vid Universitetet.

– Vi får nu vända oss till en annan målgrupp än vi är vana vid. Samtidigt som vi hjälper till att få samhället på fötter igen efter att den här pandemin är över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet