Daniel Karlsson konstaterar att hyllorna med pussel är tommare än vanligt i coronatider. Foto: SVT

Corona och karantän – då fördubblas försäljningen av pussel

Publicerad

Många sitter i karantän, andra navigerar sig dagligen genom restriktioner, avstånd och handsprit. På ren närkingska börjar coronapandemin att kännas rejält trälig. Då väljer många att istället se världen i tusen bitar.

Det är många butiksägare som kämpar med röda försäljningssiffror just nu men Daniel Karlsson som är butikssäljare i en bokhandel i Örebro med ansvar för spel och pussel kan ändå konstatera en ljuspunkt:

– Under april i år fördubblade vi vår försäljning av pussel jämfört med förra året, säger han. Även försäljningen av spel gick upp något men pussel är den stora överraskningen.

Coronaviruset i Örebro län

Glömma världen utanför

Flera andra handlare och tillverkare av pussel i länet bekräftar trenden.

– Många tycker att det är väldigt avkopplande, nästan lite terapeutiskt, och det behöver man just nu, menar Daniel Karlsson. Att få fokusera och glömma bort världen utanför ett tag.

Kostar hundralappar

De flesta pusslen på 500 – 1 000 bitar kostar runt ett par hundra kronor i butiken – ibland mer.

– Visst det är mycket pengar, men det är inte någon förbrukningsvara. När du är klar så går det bra att lägga undan och ta fram igen efter en tid och börja om.

Det går också att lånbytas pussel med grannar och vänner – bara man är noggrann med att alla bitar är kvar och så klart vidtar nödvändiga åtgärder för att förhindra smitta.

Skönt med analogt

Många behöver idag också en paus från skärmar och digitala uppkopplingar – något som fyller vardagen allt mer.

– Då är det skönt att sitta med ett helt analogt pussel, vare sig man gör det själv eller hela familjen, säger Daniel Karlsson.

Daniel Karlssons tips till dig som är nybörjare

  • Välj ett pussel med cirka 500 bitar. 1 000 kan bli i mastigaste laget och mindre än 500 är lite för enkelt
  • Välj motiv med mycket detaljer – helst inte ett blått hav eller en orange solnedgång där alla bitar liknar varandra
  • Se till att du har en plats där ditt pussel kan ligga framme när du pausar. Det finns pusselmattor som går att rulla ihop men ett bord är bättre
  • Försök att hålla dig lugn när det inte går bra och tänk att det hör till att det ska vara svårt ibland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet