Coronasmittan har fått fler att uppskatta närodlade livsmedel. Foto: SVT

Fler vill handla REKO i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Närproducerat och ekologiskt verkar vara melodin i tider då man inte längre kan lita på att alla varor finns på stormarknaden. I alla fall om man ska tro REKO-ringen i Örebro som satt nya försäljningsrekord under veckorna som gått.

Medan många handlare sliter med vikande kundunderlag och minskad försäljning i tider av coronasmittan har efterfrågan på närodlade varor ökat stort.

Det märker man på REKO-ringen i Örebro där man sedan två år tillbaka erbjuder konsumenter att handla ekologiskt och lokalproducerat – utan mellanhänder.

– Handlar man inte av sina lokala odlare när det inte är kris finns det inte heller något att handla när det blir kris, konstaterar Karolina Schneider som är grundare till REKO Örebro och matproducent. Jag tror att det har gått upp för människor att det fungerar så nu.

Beställer och betalar på nätet

I REKO-ringen lägger lokala producenter ut de varor som är till försäljning i sociala medier. Kravet är att varorna ska vara svenskproducerade eller i enstaka fall förädlade i Sverige. Kunderna beställer och betalar på nätet och sedan träffas alla vid ett och samma tillfälle för att lämna ut varorna.

Intresset har ökat hela tiden även om det gått lite snabbare de senaste veckorna. Från att ha varit 6-7 producenter är man nu upp till 27-28 som deltar i rekoringen.

– Förra utlämningen satte vi rekord i försäljningen och nästa ser också ut att gå riktigt bra!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.