Covidbevis införs i december – kören förbereder sig

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 december kan man införa krav på vaccinbevis på större allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus som samlar fler än 100 personer. Dagen efter arrangerar Örebro studentsångare en stor årlig konsert. Från arrangörens sida råder det ännu frågor kring hur bevisen ska hanteras.

De större evenemangen ställs inte in men i entrén kommer man från och med 1 december behöva visa upp ett vaccinbevis. Studentsångarna i Örebro, som har en stor konsert i början av december, ser fram emot att uppträda igen eftersom förra årets julkonsert ställdes in.

– Det är väldigt mycket information som fortfarande hänger i luften, men vi försöker säkerställa så allt görs på ett så säkert och bra sätt som möjligt, säger den konstnärliga ledaren Fredrik Berglund.

Coronapandemin

Vill skapa trygghet

Om någon blir sjuk efter en konsert, vad har ni för ansvar då?

– Det är de frågorna som vi försöker ta reda på, det är ju väldigt nytt och vi vill göra allt så säkert och tryggt som möjligt, säger Fredrik.

Även om vaccinbevis införs den 1 december så kan en arrangör välja att inte använda sig av bevisen. Däremot behöver man då följa folkhälsomyndighetens föreskrifter om smittsäkra arrangemang.

Om covidbevis inte används

Arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis måste enligt förslaget vidta särskilda smittskyddsåtgärder:

  • Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.
  • Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.
  • Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst 8 personer. Om ett sällskap uppgår till fler än 8 deltagare ska den som anordnar sammankomsten eller tillställningen dela upp sällskapet.

Dessa åtgärder är inte nödvändiga om vaccinationsbevis används.

Enligt förslaget måste en arrangör som använder vaccinationsbevis ha en rutin för hur bevisen kontrolleras. Rutinen ska finnas skriftligt och den ska följas upp.

Källa: folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet